Nå binder de renten

Oppfatningen blant eiendomsaktørene er klar etter at bankene i tur og orden har satt opp renten: Nå er det tid for å binde renten.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Etter lang tid med stadig lavere rente, satte sentralbanksjef Kjell Storvik opp rentene i mars i år. Rentehevingen kom etter at han hadde holdt en tordentale om norsk økonomi, der Storvik uttalte at det allerede er for sent å snu norsk økonomi vekk fra veien mot et kraftig konjunkturomslag.Rentehevingen i mars ble etterfulgt av nok en renteheving i mars, noe som ikke kom uventet på økonomene. Eksperter tror på ytterligere renteheving.Kreditkassen var første bank som satte opp utlånsrentene til sine kunder. De andre bankene fulgte raskt etter. Rentehevingen varierer etter hvilken kunde man er, men det er kunder med forbrukslån og forretningslån som først får oppleve rentehopp.Regjeringen er bekymret for den sterke veksten i bankenes utlån, og finansminister Gudmund Restad varsler innstramminger for bankene. Restad ser en klar sammenheng mellom den galopperende prisutviklingen i boligmarkedet og utlånsveksten, og han uttaler at Regjeringen i tiden frem mot revidert nasjonalbudsjett må vurdere tiltak for å bremse utlånsveksten.

Mot lange, faste renterBankenes utlånspolicy til næringseiendom er ganske kompleks, men som en hovedregel blir lånene dyrere jo større risikoen i prosjektet er. For eiendomsutviklere med stor lånegrad er derfor ikke økte renter noen særlig god nyhet. En rask ringerunde til forskjellige eiendomsutviklere viser at man har tatt konsekvens av rentehoppet. Stadig flere eiendomsutviklere binder renten når de inngår nye lån eller reforhandler gamle. Etter at Olav Thon Gruppen gikk ut og signaliserte sin rentestrategi, er markedet på klar kurs mot lange, faste renter. NæringsEiendom har tatt kontakt med en del sentrale aktører. Svarene er entydige; tiden er inne for å sikre seg. De lange rentene går ikke mer ned nå, er oppfatningen i markedet.

– Rentebinding for 75 prosent av porteføljen– Vi har gjort det allerede for 75 prosent av låneporteføljen vår. Noen vil kanskje si at vi gjorde det litt for tidlig, men vi valgte å forsikre oss på den måten. Vi synes at 75 prosent er en riktig ratio for rentebinding. Vi kommer ikke til å gjøre noe på rentesiden utover dette. Når det gjelder eventuelle nye lån vil vi holde samme ratio.Christian Ringnes, Eiendomsspar

– Over på lange renter for lenge siden.– Vi har inngått låneavtaler med bundet rente i lang tid allerede, og gjør dette i større grad nå. Vi har riktignok en del byggelån med korte renter, men så snart de konverteres går vi over på lange renter. Vi har i liten grad lån som skal reforhandles.Christian Joys, Avantor

– Løpende vurdering– Vi vurderer løpende om vi skal binde renta, og det går i retning av å binde mer, sier Knut Hoksnes i ABB Eiendom. Vi har hatt mange lån på korte renter, men vi vurderer nå å legge mer av lånene på lange renter.

– Lønner seg å binde mer– Vi har omtrent like mange lån på korte som på lange renter, uttaler Jens Petter Rønning i EAB Eiendom. Det synes som om det nå lønner seg å binde mer. Det blir dyrere, men det er en aksept i markedet for høyere leie, og det ser vi at vi kan oppnå.

– Blanding av veldig korte og veldig lange– Vi har bundet rente på noen av lånene. Vi har valgt en blanding av enten veldig korte og veldig lange renter. Tyngdepunktet her skifter hele tiden, men nå skyver det seg mer og mer mot veldig lange renter, forteller Vincent Haga i Andenæs Eiendom til NæringsEiendom.

Knut Efskind, Nylander Næringsmekling, Trondheim

– Vi har ikke egne lån. Mitt inntrykk er at de fleste av våre kunder, som er små mellomstore innen næringseiendom, foreløpig ikke binder renten ved nye lån. Men de største aktørene gjør det, og jeg tror nok at de mindre kommer etter.

– Bindingstid på seks år– Vi har vært forsiktige ganske lenge og har 80-85 prosent av låneporteføljen vår bundet med en gjennomsnittlig bindingstid på 6 år. Jeg synes rentemarkedet fortsatt er lavt, så det er større sjanse for at det går opp enn at det går ned. Asgeir Solheim, Fabritius Eiendom

Her finner du en oversikt over tilbydere av eiendom og tomter.

Powered by Labrador CMS