KRAFTIG ØKNING: Henning Lauridsen kan igjen registrere en kraftig økning i utleieprisene.

Utleie: – Sterkeste prisveksten vi har hatt i statistikkens historie

Utleieprisene steg rekordmye i andre kvartal. 

Publisert Sist oppdatert

YOUNGSTORGET (Estate Nyheter): Eiendom Norge offentliggjorde torsdag morgen prisstatistikken for utleieboliger i andre kvartal 2024. Og den viser at leieprisene i de fire norske store byene steg med 3,8 prosent i andre kvartal. Det seneste året er prisene opp 7,8 prosent.

– Leieprisene begynte å stige kraftig ut av pandemien i andre kvartal 2022. Siden da har leieprisene steget med 17,8 prosent, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Lauridsen sier at statistikken viser en rekordsterk vekst i andre kvartal. Det skjer med god margin i statistikkens historie.

Sterkest i Oslo

Den sterkeste oppgangen i andre kvartal hadde Oslo og Trondheim med en oppgang på 4,3 prosent, I Bergen var øningen på 3,5 prosent. Derimot var det et fall i Stavanger og Sandnes med 5,3 prosent.

Totalt ved utgangen av andre kvartal var det 3144 boliger for leie på Finn.no. Om lag halvparten av disse var i Oslo.

Lauridsen frykter at leieprisene vil fortsette å stige kraftig fremover. Han trekker frem fortsatt høy rente, høyt skattetrykk og svak utvikling i realboligprisene. I tillegg mener han at SVs forslag om tidsubestemte kontrakter vil presse opp prisene. Konsekvensen av forslaget kan bli færre utleieboliger i markedet.

Snikinnføring

–  Forslaget er åpenbart utført med gode intensjoner. Men konsekvensene av dette for leiemarkedet vil være store. Trolig vil det redusere tilbudet av utleieboliger i Norge betraktelig, fordi det i praksis er en snikinnføring av husleieregulering.

- Med dagens husleielov har utleier mulighet til å justere leien til markedsleie hvert tredje år. Når tidsubestemte kontrakter blir hovedregelen, forsvinner utleiers mulighet til å justere leien til markedsleie automatisk, sier Lauridsen.

Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi, FINN og profesjonelle utleieaktører. Den utarbeides av Eiendomsverdi med data fra en rekke store utleiere. Tallene er et vektet snitt av leieprisene i de fire største norske byene.

Powered by Labrador CMS