MØTTE VEGGEN: Bak kledningen på boligen var det benyttet gipsplater, og dokumentasjon på det elektriske arbeidet var helt fraværende.

Kjøpte bolig til 5,5 mill. Fant mangler for mer enn tre mill

I salgsoppgaven var det angitt at tilstanden på boligen «anses i all hovedsak som god». - Kjøperne har rimelig grunn til å si seg fri fra kontrakten, sier retten.

Publisert Sist oppdatert

- Det foreligger et vesentlig avtalebrudd som gir grunnlag for heving av kjøpet.

Slik konkluderer Nord-Troms og Senja tingrett i en fersk dom, hvor bakteppet er en bolig fra 1939 i Tromsø. Eiendommen skiftet eier for 5,5 millioner i mai 2022, og de nye eierne flyttet inn juli samme år.

Boligen er modernisert opp gjennom årene, blant annet er det oppført to tilbygg, henholdsvis i 1990 og i 2005. I salgsoppgaven var det angitt at tilstanden på boligen «anses i all hovedsak som god». Det var også opplyst at det siden byggeåret jevnlig var utført vedlikehold. 

På eiendommen er det videre en garasje, som var opplyst oppført i 2002. Det var videre opplyst at det i 2012 ble gjort et tilbygg på garasjen.

I tilstandsrapporten ble drenering og en pågående vannskade i en del av kjellerrommene vurdert til tilstandsgrad 3 (store eller alvorlige avvik), mens 8 forhold ble vurdert til tilstandsgrad 2 (avvik som ikke krever tiltak/som kan kreve tiltak). 

Øvrige punkter, herunder boligens kledning og elektriske anlegg, var vurdert til tilstandsgrad 1.

Reagerte på lukt

Kort tid etter overtakelsen reagerte kjøperne på lukt i boligen. Undersøkelser avdekket store mengder ekskrementer fra mus blant annet under kjøkkeninnredningen. Takstmann ble rekvirert, som også anbefalte en sjekk på det elektriske anlegget.

Og fra da av ble det klart at tilstanden på boligen var langt annet enn «god».

· Det er avdekket en rekke museskader, store mengder ekskrementer fra mus og ansamlinger av larver rundt kadavre etter mus.

· På garasjen er fuktsperren i veggene på tilbygg til garasjen ufagmessig utført, ved at fuktsperren er montert på utsiden av i stedet for innsiden av isolasjonen.

· Snøfangere på garasjetak er montert feil. Snøfangere har falt ned både i kjøpernes og selgernes eiertid.

· Mangel ved boligens yttervegger, i form av mangelfull lufting mellom panel og vindsperre. I tillegg er det benyttet gipsplater beregnet for innvendig bruk bak vindsperren.

· Mangler på det elektriske anlegget. Her er det en lang liste med feil. For de deler av elanlegget som er etablert etter 1999 mangler all lovpålagt dokumentasjon, blant annet samsvarserklæring.

Retten har satt kostnadene til utbedring av museskadene til 411.000 kroner, oppretting av garasjeveggene til 227.000 kroner, montering av snøfangere 23.539 kroner, utbedring av ytterveggene på boligen 500.000 kroner og til slutt to millioner kroner til utbedring av manglene ved boligens el-anlegg.

- Vesentlig avtalebrudd

- Hva gjelder utbedringsarbeidenes art er det (…) tale om utbedringer av omfattende art flere ulike steder på boligen, både innvendig og utvending. Retten legger til grunn at kjøperne, i perioden hvor de innvendige utbedringsarbeidene utføres, ikke vil kunne bo i boligen. Arbeidet vil videre trolig medføre en god del oppfølgning og administrasjon for kjøper. Dette utgjør ulemper og belastning et prisavslag ikke vil veie opp for. Retten legger også vekt på at det foreligger usikkerhet tilknyttet størrelsen på utbedringskostnadene, poengterer retten.

Nord-Troms og Senja tingrett mener det foreligger «et vesentlig avtalebrudd som gir grunnlag for heving av kjøpet», og slår fast at kjøperne har rett til å heve handelen. 

I domsslutningen heter det at kjøper har krav på tilbakeføring av kjøpesummen på 5,5 millioner kroner, med tillegg av erstatning på 64.000 kroner, til dekning av påvisningskostnader.

Selgerne må også dekke kjøpernes kostnader til advokat og sakkyndige vitner, som samlet var på 744.000 kroner.

Dommen er ikke rettskraftig.

Powered by Labrador CMS