Aktuelt

Bunnen nådd for bankmarginene

Bankenes marginer på utlån til næringseiendom er i ferd med å flate ut.

BUNNEN NÅDD: Analysesjef Robert Nystad i UNION Gruppen mener mye tyder på at bankmarginene har truffet bunnen.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det kommer frem i UNIONs seneste bankundersøkelse. Analysesjef Robert Nystad melder om at snittmarginen for mye 5-års lån, med 65 prosent belåning, er 2,04 prosentpoeng. Det er bare 2 punkter lavere enn i forrige kvartal. Denne gangen er det bare én bank som melder om lavere margin.

– Bankmarginen har kommet ned til sammen 41 basispunkter siden den toppet ut i fjerde kvartal 2017. Marginen er 39 basispunkter over bunnen på 165 punkter i andre kvartal 2015, og dagens margin ligger omtrent på gjennomsnittsnivået siden 2010, sier Nystad.

Ifølge analysesjefen svarer bankene at deres laveste tilbudte margin, uavhengig av belåningsgrad, er på 1,40 prosentpoeng i snitt. Den aller laveste marginene fra én bank i løpet av de seneste tre årene er fortsatt på 1,20 prosent.

Samtidig har de lange rentene falt betydelig siden vårens bankundersøkelse. Ifølge UNION er 5-års swaprente ned 26 basispunkter. Dermed har samlet finansieringskostnad falt med 28 basispunkter til 3,68 prosent.

UNIONs bankundersøkelse viser at det er fortsatt høy konkurranse mellom bankene. Alle bankene oppgir at de har samme utlånsappetitt som for seks måneder siden og alle venter at utlånsviljen vil vedvare. Et notat fra Finansdepartementet foreslår tilpasninger for å unngå uønskede svekkelser av kapitalnivået i norske banker som en følge av at EUs regelverk blir innlemmet i EØS-avtalen. I tillegg ønsker man likere kapitalkrav for norske og utenlandske banker med virksomhet i Norge.

– I praksis innebærer dette relativt små endringer for de største norske bankene. Men hvis notatet blir implementert slik det foreligger nå, vil det trolig ramme flere av de utenlandske bankene, sier Nystad, som mener den norske virksomheten til utenlandske banker trolig må holde mer egenkapital bak utlån til norsk næringseiendom.

– Selv om dette kan påvirke prisen på lånene – hvis det blir vedtatt slik det foreligger nå – tror vi ikke effekten blir like dramatisk som forrige gang bankene fikk høyere kapitalkrav. Men alt i alt er det mye som tyder på bankmarginene har truffet bunnen i denne omgang.

Byggherrehjørnet: Ansvar for offentlige tillatelser i totalentrepriser
Juss
Fredensborg kjøper 83 mål for utvikling (+)
Utvikling
Her har det vært restaurantdrift i 50 år. Nå slår Oslo tingrett fast at en eiendomsmegler kan overta lokalene (+)
Analyse
PBE med helomvending på Vålerenga
Utvikling
Startet året med salg, men kjøpelysten er der fortsatt (+)
Transaksjoner
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Oslo Finans kjøpte handelsportefølje
Transaksjoner
Her kan det komme 460 boliger (+)
Bolig
Støtter seg mer og mer på digitale verktøy (+)
Tech
Enorme endringer i handelen
Play

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.