FIKK RABATT: Asmund Haare og Tribe Hotels må ut med syv millioner kroner i erstatning til konkursboet til Tribe Invest, et beløp som likevel er langt lavere enn det opprinnelige erstatningskravet.(Skjermdump: Flying Elephant)

Haare-leiren etter rettssaken mot konkursbo: – Vi ser på dette som en knusende seier

Asmund Haare ble beskyldt for å ha tappet sitt tidligere selskap. Oslo tingrett reduserte erstatningskravet fra drøyt 100 millioner kroner til syv millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

I 2016 ble det kjent at hotellinvestoren Asmund Haare var saksøkt av konkursboet til sitt tidligere selskap, Tribe Invest. Selskapet var et datterselskap av Tribe Hotels, som igjen er et selskap i hotellkonsernet Flying Elephant. Sistnevnte kontrolleres av Asmund Haare med familie.

Gikk konkurs i 2013Tribe Invest garanterte for driften av flere hoteller i Danmark, som ble kjøpt av Petter Stordalen i 2011. Tribe Invest ble slått konkurs i 2013.

LES OGSÅ: Eiendomsadvokat må dekke milliontap etter utlånstabbe

Tribe Invest AS’ konkursbo tok i januar 2016 ut søksmål for Oslo tingrett mot Tribe Hotels AS og styremedlemmene Asmund Haare, Gisle Tangenes og Simen Haare med krav om tilbakeføring av midler og erstatning av tap.

I tilsvaret krevde de saksøkte parter seg frifunnet. Hovedforhandling ble avholdt i perioden fra 21. januar til 5. februar i år.

Personlig ansvarligOnsdag denne uken kom dom i saken, hvor Tribe Hotels AS dømmes til å betale samlet kr. 6.992.059,- til konkursboet til Tribe Invest. I tillegg heter det at hvis Tribe Hotels AS ikke gjør opp kravet innen oppfyllelsesfristen, plikter Asmund Haare, Simen Haare og Gisle Tangenes – in solidum – å gjøre opp kravet.

Av dommen fremgår det at konkursboets samlede krav var på inntil kr 102.513.539,- uten rentekrav. Etter rettens vurdering trekker dette i seg selv retning av at de saksøkte parter må sies å ha fått medhold av betydning.

– Har vært ansvarlige

– Flying Elephant ser på denne domsavsigelsen som en knusende seier over boet. Den viser at vi har vært forretningsmessige og ansvarlige i en presset situasjon, og at vi har fulgt foreliggende lover og prinsipper for god regnskapsskikk, sier Erlend Ellingsen, kommunikasjonsdirektør i Flying Elephant.

– I forkant av saken erkjente vi manglende betaling av renter på interne lån, noe som utgjør i overkant av fem millioner kroner. Vi fikk ikke medhold i punktet som gjelder mellomværende mellom to selskaper, Tribe Hotels og Tribe Denmark, på til sammen 1,5 millioner. Dette stiller vi oss fortsatt uforstående til, og vil gå begrunnelsen nærmere etter i sømmene, fortsetter han.

Tingrettsdommer Bård Skeie Hagen skriver dette om disposisjonene som er omstridt:

– Retten er etter dette kommet til at de disposisjoner som ble gjort høsten 2013 var et resultat av normale forretningsmessige vurderinger, og ikke motivert av et ønske om å posisjonere konsernet for en mulig konkurs i Tribe Invest AS.

– Riktignok gjorde utbetalingene det mulig for hotelldriftsselskapene å innfri konsernintern gjeld. Men ettersom dette var reell og forfalt gjeld, kan retten ikke se at det var noe ekstraordinært ved dette. Videre mener retten at den risiko styremedlemmene tok for å redde selskapet – nemlig å satse på at en avtale med K/S Oslo Plads Hotel ville komme på plass – lå innenfor det som må passere som erstatningsfritt.

LES OGSÅ: Påstander om forfalskning, kameraderi, korrupsjon og svart arbeid

Styremedlemmene gikk friKonkursboet krevde også erstatning på inntil kr 15 millioner fra styremedlemmene i Tribe Invest AS for «uforsvarlig forvaltning» av selskapet. Etter rettens syn er det ikke grunnlag for å holde styremedlemmene erstatningsansvarlig for deres forvaltning av Tribe Invest AS.

– Etter rettens vurdering har de saksøkte parter i betydelig grad vunnet frem i saken. Særlig frifinnelsen for tilbakeføring av konsernbidrag og erstatning for lånutbetalinger taler etter rettens syn med tyngde for at de saksøkte får dekket deler av sine sakskostnader, står det å lese i dommen.

Konkursboet til Tribe Invest AS ble dermed dømt til å erstatte sakskostnadene til Tribe Hotels AS, Asmund Haare, Simen Haare og Gisle Tangenes med kr 2.750 000,-.

– Totalt sett er vi godt fornøyde. At vi også i all hovedsak blir tilkjent saksomkostningene, viser at tingretten har kommet frem til det vi har hevdet hele tiden, sier kommunikasjonsdirektør Ellingsen.

Advokat Knut Ro og advokat Hanne Birkelund representerte konkursboet til Tribe Invest i retten, mens advokat Kyrre Eggen og advokatfullmektig Lene Sommerfelt var prosessfullmektiger for Tribe Hotels AS, Asmund Haare, Simen Haare og Gisle Tangenes.

LES OGSÅ: Tatt for grovt underslag hos Frogner House

Powered by Labrador CMS