VIL HA DYNAMISK REGELVERK: Miljøhensyn er i utgangspunktet et langt viktigere hensyn enn bevaring, sier GREEN ADVICE-advokatene Laila Marie Bendiksen og Petter Dragvold.(Ill. foto)

– Mer konservativ enn paven

GREEN ADVICE-advokatene Laila Marie Bendiksen og Petter Dragvold er spent på hvordan bevaringsmyndighetene vil håndtere ønsket om konvertering til grønne miljøbygg.

Publisert

Advokatene Laila Marie Bendiksen og Petter Dragvold er aktive deltakere i GREEN ADVICE, sammen med arkitektingeniørene i Bjerg.

– For at en rehabilitering skal bli gjennomført må den selvsagt være bedriftsøkonomisk lønnsom. Det kan derfor være en hårfin grense mellom det å opptre som museumsvakt og det å bidra til ønsket byutvikling, som faktisk er avhengig av løpende rehabiliteringer av eksisterende bygninger, sier Petter Dragvold.

– Det som gjør debatten særlig interessant i våre øyne er at GREEN ADVICE ytterligere har redusert grensesnittene mellom fagene og dermed kan bevise at det er bedriftsøkonomisk mest lønnsomt å rehabilitere grønt, noe som ikke har vært gjengs forståelse tidligere. Dette forutsetter selvsagt at en allerede i forprosjektet tilrettelegger for dette. Det betyr at miljøhensynet kommer nå kommer inn som en ytterligere viktig faktor, legger Laila Marie Bendiksen til.

Les også: Beviser økonomiske fordeler med «green building»

Kommunal- og moderniseringsdepartementets arbeidsgruppe for energieffektivisering av bygg fremhever at energieffektivisering er det enkleste og billigste klimatiltaket. Innen 2040 mener gruppen det er mulig å halvere dagens energibruk til drift av bygg til netto 40TWh pr. år, hvorav 8 TWh må hentes i eksisterende bygg.

– Arbeidsgruppen påpeker at det viktigste virkemiddelet er økonomiske tilskuddsordninger?

– Det riktig at dette åpner for en langt raskere konvertering til grønne bygg. Det viktigste virkemidlet kan imidlertid aldri være tilskudd, men at det er bedriftsøkonomisk lønnsomt. Selvsagt er tilskudd et meget viktig verktøy for å få fortgang i det hele. Og her gjør jo ENOVA en kjempejobb, sier Bendiksen.Dragvold sier han imidlertid er litt nervøs når bevaringsmyndighetene uttaler at endringer skal skje på deres premisser.

– Og jeg blir ikke mindre nervøs når de dessverre av og til kun er utstyrt med vernebriller og dermed lett oppfattes å være mer konservativ enn paven. Jeg er derfor spent hvordan de møter miljøaspektet. Miljøhensyn er jo i utgangspunktet et langt viktigere hensyn enn bevaring.

– Jeg håper i hvert fall ikke at næringen ikke blir møtt med den etter min oppfatning svært upassende bemerkningen om at det jo bare er å selge. Jeg er derfor spent på samfunnets og næringens vegne på hvorledes bevaringsmyndighetene vil håndtere ønsket om konvertering til grønne miljøbygg, og jeg håper i de innerste at de vil fremstå som svært miljøbevisste, sier han.

Les også: EXPO Real: Investorer over hele Europa etterspør miljøbygg

– Hvordan blir dette i forhold til våre forpliktelser ovenfor Paris-avtalen?

– Her er du inne på noe meget viktig. Myndighetenes håndtering kan lett komme i motstrid med politikernes uttalte ønsker og våre forpliktelser etter Paris-avtalen. Global oppvarming skal begrenses til to grader, og det skal jobbes for å klare 1,5 grader og verden skal bli klimanøytral i løpet av siste halvdel av dette århundret, sier Bendiksen.

Bendiksen og Dragvold påpeker at GREEN ADVICE gjerne møter myndighetene for å diskutere hvorledes man samtidig kan tenke miljø og bevaring, og for å vise at det ikke behøver å ligge et motsetningsforhold her, men en vinn–vinn situasjon.

– Det er videre viktig at myndighetene får innblikk i de bygningstekniske forutsetningene for å få til en konvertering, sier advokatene.

– Betyr det at man også bør se nærmere på dagens regelverk?

– Regelverket, er som du antyder, antagelig overmodent for en evaluering, noe debatten synes å underbygge. Vi er nødt til å være sikre på at vi hele tiden har et dynamisk regelverk som i størst mulig grad sikrer ønsket samfunnsutvikling. Bare det at miljø har kommet inn som en viktig faktor tilsier at en tar en stopp i bakken for å sikre at både bevarings- og miljøhensyn blir hensyntatt, sier Dragvold.

– Jeg håper virkelig at denne debatten fortsetter i Estate Nyheter og andre bransjerelaterte medier, og aktørene virkelig forstår sin besøkelsestid, avslutter han.

Powered by Labrador CMS