IKKE STOR BREXIT-EFFEKT: - Den direkte effekten av Brexit i det norske eiendomsmarkedet antas ikke som så stor, men det vil være avhengig av om exiten forplanter seg videre til andre nasjoner, skriver NAI First Partners i sin siste markedsrapport.

Flere storsalg i vente

Transaksjonsvolumet ligger langt under fjoråret så langt, men det forventes flere porteføljesalg til høsten.

Publisert Sist oppdatert

NAI First Partners er ute med sin siste markedsrappirt, som slår fast at transaksjonsvolumet i Norge har vært betydelig lavere i 1. halvdel av 2016 sammenlignet med fjoråret.

– Vår registrering av transaksjonsmarkedet viser i skrivende stund et volum på ca. 22,7 milliarder, der ca. 46 prosent av volumet er eiendom beliggende i Oslo og omegn.

Les også: Rekordhøyt transaksjonsvolum i Norden

Eiendomsselskap er hittil sterkest representert både på kjøper- og selgersiden, og kontoreiendom utgjør over halvparten av volumet.

– Vi har ikke registrert nye yield-rekorder i år. Det er bred enighet om at totalvolumet i 2016 ikke vil nå opp i nærheten av det som var resultatet i 2015, og at 2016 vil bli et tilnærmet normalt transaksjonsår. Imidlertid er det kjent i markedet at det tilrettelegges for flere større porteføljer som vil markedsføres i Q3, blant annet ICA Eiendom Norge til en verdi i overkant av 2 milliarder kroner.

Antall transaksjoner i år er ikke vesentlig lavere enn på samme tidspunkt i fjor. Den største forskjellen er at det hittil i år ikke i samme grad har vært gjennomført store portefølje og corporate-transaksjoner, hvilket var tilfellet i fjor.Den største transaksjonen i 1. halvdel av 2016 er Norwegian Propertys salg av Verkstedveien 1 og 3, samt Drammensveien 134 til en verdi på i overkant av 2,5 milliarder til Entra Eiendom. En annen stor transaksjon er salget av Raufoss Næringspark til en verdi av 1,3 milliarder til et NRP-syndikat hvor H.I.G. Capital er største investor.

– Mange eiendomsbesittere med gode og sentrale objekter får selvsagt henvendelser fra ivrige interessenter, men flere vurderer det som vanskelig å finne alternativ plassering av kapitalen. Det er likevel grunn til å forvente at mange fortsatt vil utnytte dagens marked, trimme porteføljen og reinvestere i nye eiendomsprosjekter, sier NAI.

Eiendomsrådgiveren skriver at finansiering er tilgjengelig for gode prosjekter og solide lånekunder.

– Bankene uttrykker overfor oss at de vurderer et stort antall gode prosjekter for tiden, særlig innen boligprosjektfinansiering. Bankene tilbyr gjerne 5 års løpetid, men mange lån blir også gitt på 3-årig basis.I den senere tid har utmålingen ligget i intervallet 60–70 prosent, der kun prosjekter med lange kontrakter oppnår maksimal utmåling.

Les også: Vanskeligere å få lån til næringseiendom

Les også: Løpetid prises skarpere

Gjennomsnittlig EK i den senere tid er 33 prosent i følge de bankene vi har dialog med. Bankenes marginer varierer i intervallet 180–300 punkter over 3 mnd. NIBOR, selvfølgelig kunde- og prosjektavhengig. For de store eiendomsselskapene har obligasjonslån blitt mer anvendt i den senere tid, da renten gjerne er fast og løpetiden på 5–10 år.

Som kjent var utenlandske aktører sterkt representert i transaksjonsmarkedet i fjor.

– Hittil i år ser vi fortsatt at de utenlandske kjøperne er representert, men med en betydelig lavere andel enn i fjor, sier NAI.

Spørsmålet mange stiller seg i disse dager er hvilken effekt Brexit kan ha for transaksjonsmarkedet og utenlandske kjøperes tilstedeværelse i Norge.

Les også: Thor Bjørdal: – Vi kommer til å merke dette

– Den direkte effekten av Brexit i det norske eiendomsmarkedet antas ikke som så stor, men det vil være avhengig av om exiten forplanter seg videre til andre nasjoner. Konsekvensene kan bli lavere vekst, ytterligere økonomisk uro, EU-uro og stress i markedene. På den annen side kan kronen svekke seg mot euro og dollar, noe som kan medføre økt interesse for Norge. Dette er selvsagt kun foreløpige spekulasjoner, men det skal ikke utelukkes at markedet blir mer volatilt, skriver NAI i markedsrapporten.

Les også: Dette betyr Brexit for Norge og for norske kapitalforvaltere

Powered by Labrador CMS