FIKK RAPPORT: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Fikk gode råd av bygg- og eiendomsnæringen under regjeringskrisen

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland tok pause fra bråket på Stortinget og fikk overlevert de tre første Bygg21-rapportene med forslag til forbedringer i bygge- og eiendomssektoren.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg hadde ikke trodd at denne dagen skulle bli krevende.

Slik var innledningen fra kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, da hun i går fikk overlevert de tre første Bygg21-rapportene i departementets lokaler.

Den anspente politiske situasjonen var til å ta og føle på i departementskorridorene i Akersgata. Mæland var likevel konsis i sine lovord rundt arbeidet som er lagt ned fra gruppene av fagfolk og bransjerepresentanter.

– Dere er en stor og viktig næring. Dere holdt hjulene i gang når oljeprisen sank som en stein, sa Mæland, før hun understreket at rapportene ville bli nøye gått gjennom.

Det var de tre første Bygg21-rapportene med forslag til forbedringer i bygge- og eiendomssektoren som kommunal- og moderniseringsministeren fikk overlevert i går. Avsender er Bygg21 – et samarbeid mellom bygg- og eiendomsnæringen og statlige myndigheter, med mandat fra departementet og solid forankret i næringen.

Tre sammensatte grupper av fagfolk og bransjerepresentanter har på oppdrag fra Bygg21-styret det siste året jobbet grundig med å analysere beste praksis og finne fram til helt konkrete tiltak som vil forbedre bygge- og eiendomssektoren.

LES OGSÅ: Jakter bransjestandarden

– Det er stor sprengkraft i å dele og bruke beste praksis for å få til gode plan- og byggeprosesser, bærekraftige bygg og økt lønnsomhet, sier Sissel Leire.

Hun er styreleder i Bygg21, og er trygg på at næringen og landet vil ha stor nytte av forslagene.

Arbeidsgruppen har vært sammensatt like mangfoldig som bygg- og eiendomssektoren selv er. Offentlige og private utbyggere, entreprenører, kommuner, rådgivere, arkitekter, finansiører, meglere, konsulenter, forskere og utdanningsinstitusjoner har gitt avgjørende bidrag til resultatene som Bygg21 styret nå presenterer.

– Stort uutnyttet potensial

– Er det én ting arbeidet vårt har vist, er det at bygg- og eiendomsnæringen og samarbeidet mellom næring og myndigheter har stort uutnyttet potensial. Vi er sikre på at statsråden vil sette pris på våre råd og løsninger, og hvordan bruk av beste praksis kan gi nytte nå, enten det er virksomhetene eller kommunene som lærer av hverandre, sier Leire.

LEDELSEN I BYGG21: Fra venstre Sverre Tiltnes, Sissel Leire og Stig L. Bech.

– Arbeidet med plan- og byggesaker har eksempelvis ført til praktiske løsninger med stort potensial for å få til enda bedre samarbeid mellom næringen og kommunale myndigheter i reguleringsplaner. Alt for mange reguleringsplanprosesser kommer skjevt ut og ender i grøfta fordi man ikke fra start av har definert prosessen som et samarbeidsprosjekt, sier styrelederen.

– I arbeidet med kvalitet og bærekraft har vi gjort beste kunnskap om gode bærekraftige bygg og områder tilgjengelig på en snedig måte, sier Leire og lover flere spennende resultater i de ni rådene Bygg21 nå gir næringen og myndighetene.

Bygg21 mener at næringen har et kortsiktig potensial på 20 prosent lavere kostnader og potensial for ytterligere verdiøkning for bruker, eier og samfunn.

– Vi er gitt noen av de viktigste utfordringene bransjen står overfor. Vi har utviklet svar og løsninger vi er stolte av. Ikke minst fordi vi over alt finner virksomheter og personer som bidrar med beste kunnskap og praksis. Vi ser frem til at resultatene våre får et langt liv via bygg- og eiendomssektorens best egnede institusjoner, sier Sissel Leire.

LES OGSÅ: Forventer resultater etter Bygg21-innspill

BransjedugnadBygg21s styreleder Sverre Tiltnes og nestleder Stig L. Bech sier dette om abeidet som er utført:

– Vi jobbet i starten mye med hvordan arbeidet i Bygg21 skulle organiseres. Styret var opptatt av å skape engasjement og kvalitet – på en slik måte at bransjens beste praksis kunne innhentes og sammenstilles, sier Tiltnes.

– Det ligger mye gode metoder og kunnskap i bransjen, poenget er å dele denne kunnskapen – bredt. Ikke bare inn i Bygg21s oppsummeringer og rapporter, men også videre i ulike bransjefora i ettertid.

– Som så ofte ellers i Norge falt valget på en bransjedugnad, der store grupper av bransjens beste hoder fikk delta i arbeidsgrupper og et strategisk råd. Kompetanse og bredde fra alle ledd i næringskjeden – offentlige aktører, forskning, industri og rådgivning – har vært en viktig driver i arbeidet for endring, sier Bech.

– Denne arbeidsformen skaper legitimitet og troverdighet, noe mange kan stille seg bak. Vi har gjort lignende øvelser før, blant annet med kontraktsstandardisering og med BREEAM-NOR, men det arbeidet som er gjort i Bygg21 er i en helt annen målestokk og mye bredere anlagt.

LES OGSÅ: – Slik kan planprosessene forbedres

Powered by Labrador CMS