Direktør Sverre Tiltnes i Bygg21 jobber med å gjøre bygge- og eiendomsnæringen 20 prosent mer kostnadseffektiv.

Jakter bransjestandarden

Bygg21 har satt ned seks arbeidsgrupper som skal finne beste praksis for bygg- og eiendomsbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Samarbeidsprosjektet Bygg21 har som mål å utvikle en kunnskapsbasert byggenæring og øke kompetansen og gjennomføringsevnen i alle ledd i næringen. I 2020 skal bygge- og eiendomsnæringen være 20 prosent mer kostnadseffektiv, og nå har statsråd Jan Tore Sanner spisset sin bestilling til Bygg21.

– Retningen er staket ut. Nå skal det jobbes og leveres, sier Bygg21s direktør Sverre Tiltnes.

Seks arbeidsgrupper har fått hvert sitt mandat og bestillinger fra Bygg21s styre. Løsningene skal testes ut av bransjen gjennom Bygg21s strategiske råd. Styret i Bygg21 skal så gi sine anbefalinger og løsninger til bransjens utvikling.

– Hvis alt går som det skal, vil vi i næringen og myndighetene sammen ha satt standarden for en mer effektiv og grønn næring. Vilkårene for å få det til, har vi allerede på plass. Våre leveranser som fasenormen Neste Steg og rapporten Enkle grep – raskere fra behov til bygg har allerede satt standard. Nå har vi 80 av bransjens beste hoder, fra 60 bedrifter, med på tillitsmanns-laget. Mange andre er allerede med i prosjekter og satsninger, og flere skal det bli. Dette er et ordentlig krafttak fra bygg- og eiendomsbransjen. Jeg er sikker på at vi vil lykkes, sier Tiltnes.

Bygg21 ønsker å hente inspirasjon fra andre næringer, blant annet møbelindustrien, som har utviklet metoder for å produsere store volum med høy kvalitet til lav pris. Også dagligvarebransjen har gode systemer for effektivitet.

– På en byggeplass kan den samme varen flyttes både fem og åtte ganger før den kommer til endelig anvendelse. I en moderne dagligvarehandel er det utenkelig. Her kan vi som bransje ha noe å lære, sier Tiltnes.

Bygg21 har flere tiltak som skal gi bedre effektivitet: Plan og byggesaker på halve tiden, bedre samarbeid mellom utbygger og kommune, aktiv bruk av digitale løsninger, industrialiserte produksjonsopplegg, forbedrede kontrakter, rett kompetanse på rett plass, og nye målemetoder av effektivitet.

– Disse fremskrittene må ikke gå på bekostning av rett kvalitet. Vår arbeidsgruppe for kvalitet og bærekraft vil derfor bidra med oversikt og klargjøring av de kvalitet for bruker, eier og samfunn, sier Tiltnes.

Powered by Labrador CMS