Høyskolen Kristiania er i dag lokalisert i Kvadraturen i tillegg til andre adresser i Oslo. (Foto: Google Street View)

– Vil bli et tap for Kvadraturen

Plan- og bygningsetaten erkjenner at Høyskolen i Kristiania er viktig for Kvadraturen, men det er utfordrende å finne lokaler på inntil 100.000 kvadratmeter i dette området.

Publisert Sist oppdatert

I november gikk Realia ut i markedet med et leiesøk på 80.000-100.000 kvadratmeter på vegne av Høyskolen Kristiania. Det som opprinnelig var en brevskole, er 104 år senere blitt en høyskole med nesten 9.000 studenter. Høyskolen har imidlertid ambisjoner om å bli et arbeidslivsuniversitet, og da er lokaliseringen svært viktig.

Representanter fra høyskolen og Realia har nå hatt møte med Plan- og bygningsetaten (PBE) for å diskutere mulighetene for fortsatt etablering i Kvadraturen. Høyskolen Kristiania er nemlig lokalisert i Kvadraturen i tillegg til andre adresser i Oslo kommune, og ønsker å avdekke muligheter for vekst i området.

Primærønsket er å samle hele virksomheten «under ett tak/i ett område».

PBE mener høyskoleformålet er i tråd med intensjonen i handlingsplanen for Kvadraturen, ved at formålet bidrar til stor menneskelig aktivitet i området, både på dagtid og kveldstid.

– Høyskolen Kristiania er ønsket i Kvadraturen, og en relokalisering av virksomheten til andre deler av byen, vil være et tap for området. Kvadraturen kan imidlertid by på noen utfordringer knyttet til foreslåtte arealbehov, ettersom området har kompliserte grunneierforhold (mange små eiendommer og grunneiere) og samtidig svært høy nasjonal vernestatus, uttalte PBE i møtet.

Ett av virkemidlene som beskrevet i handlingsplanen for å vitalisere Kvadraturen, er å sikre en god funksjonsblanding innen hvert enkelt kvartal, publikumsattraksjoner, utadrettet virksomhet i 1.etasje mot gatene, samt tilrettelegge for bolig. Høyskolen Kristiania presiserte at skolen nyttiggjør seg arealer som ikke er så godt egnet til andre formål, som for eksempel bolig, og at formålet derfor ikke vil konkurrere med ønsket om bolig i Kvadraturen.

– Høyskolen har et ønske om å bli værende i Kvadraturen, men ser at det ikke er realistisk å samle virksomheten under ett og samme tak. Det vil være nødvendig å ha flere lokasjoner i området, fremgår det av møtereferatet.

PBE kan ikke komme med forslag til aktuelle tomter ettersom etaten ikke sitter på en eiendomsportefølje. Det ble vist til handlingsplanen for Kvadraturen, som gir en konkret oversikt over arealbruk, verneverdier, boligpotensiale etc. i alle kvartal i området.

 

Powered by Labrador CMS