Eiendomsmarkedet i Kristiansand er bedre enn på mange år. Det melder Jens Helge Hodne i Næringsmegleren Sædberg & Hodne.

Her ser de nå lysere på livet enn på lang tid

Sørlandsbyen ble hardt rammet av oljekrisen, men nå er ting i ferd med å endre seg.

Publisert

– Vi hadde et greit år i fjor og opplever at ting er i ferd med å snu. Vi ser nå lysere på livet enn på lang tid, sier næringsmegler hos Næringsmegleren Sædberg & Hodne, Jens Helge Hodne.

God etterspørsel

Stavanger har blitt trukket frem som den mest olje-kriserammede byen i landet. I realiteten har kanskje sørlandsbyen Kristiansand blitt rammet minst like hardt. En rekke kontorlokaler ble stående tomme da det ene oljeserviceselskapet etter det andre måtte nedjustere aktivitetsnivået. For eksempel ble lokalene til National Oilwell på cirka 8000 kvadratmeter stående tomme da krisen rullet inn over byen.

– Disse lokalene er nå i stor grad leid ut igjen. Spesielt i sentrum opplever vi nå at etterspørselen etter lokaler har tatt seg opp, sier Hodne.

Han forteller om økt optimisme i det sørlandske næringslivet, noe som også får effekt på etterspørselen etter lokaler.

– Er man på jakt etter litt større arealer over 1000 kvadratmeter, så begynner det nå å bli litt vanskelig, sier Hodne, som påpeker at dette gjelder Kvadraturen og Kjøita, et område som ligger rett øst for Otra.

Redusert ledighet

Dette betyr ikke at alt er bare rosenrødt i byen. Ledigheten er fortsatt betydelig, spesielt i randsonen til sentrum.

– Det er nok å ta fatt i, men det er en positiv tendens og det gleder vi oss over, sier Hodne.

Han forteller at ledigheten i byen for halvannet år siden var på cirka 90.000 kvadratmeter. Han anslår den nå til å være på rundt 70.000 kvadratmeter.

– Dette skyldes både nye leiekontrakter, men også at en del lokaler har blitt tatt ut for konvertering, sier Hodne, som dermed bekrefter at konverteringstrenden også har kommet til Sørlandet.

For gode lokaler i sentrum må man i dag ut med rundt 1400 kroner kvadratmeteren. Sett i forhold til flere av landets andre byer er det dermed ingen tvil om at det fortsatt er billig å leie lokaler i Kristiansand.

– Vi forventer dermed at fallet når det gjelder leiepriser har flatet ut og at prisene snur opp igjen i 2018, sier Hodne.

Bedre også i Stavanger

Også i Stavanger opplever de økt optimisme. Direktør for Eiendomsmegler 1 Næringseiendom, Jan Ingen Røyland, forteller at de etter sin siste markedsrapport i høst har sett flere signeringer av nye leiekontrakter. Blant annet forlenget Statoil med 6000 kvadratmeter.

– Det er generelt mer aktivitet. Den positive utviklingen som vi opplevde i fjerde kvartal i fjor ser ut til å fortsette inn i 2018, så vi er optimister. Samtidig er det en treghet i markedet og det er nok fortsatt en del som har god plass, sier Jan Inge Røyland.

Powered by Labrador CMS