Eierkostnadene for kontorbygg har gått noe opp i 2016 sammenlignet med året før.

Her er eierkostnadene

Her er oversikten over eierkostnadene for kontoreiendommer.

Publisert Sist oppdatert

Det er i Basalerapporten at Newsec Basale kommer med sin årlige oppdatering av nøkkeltall for eierkostnader. Nøkkeltallene er basert på eierkostnadene for kontorbygg i Newsec Basales portefølje i 2016. Statistikkgrunnlaget er 60 kontorbygg med et totalt areal på 502 400 kvadratmeter, hvorav 76 prosent er rene kontorlokaler. Gjennomsnittsstørrelsen på bygget er 8370 kvadratmeter og gjennomsnittlig husleie er 1820 kroner per kvadratmeter på kontorlokalene. I snitt har byggene ni leietakere. 33 prosent av antall eiendommer og 39 prosent av arealet ligger i Oslo.

Ifølge rådgiver Karoline P. Lofstad i Newsec Basale var gjennomsnittlige eierkostnader 231 kroner per kvadratmeter i 2016. Det er en økning sammenlignet med året før, blant annet som følge av økte kostnader til vedlikehold, administrasjon/forvaltning, andre driftskostnader og asset management.

«Små endringer i nøkkeltallene kan skyldes endringer i utvalget eller utslag av naturlige svingninger i vedlikehold og bruk av konsulenter som hvert enkelt bygg vil oppleve fra år til år», skriver Lofstad i rapporten. Hun presiserer at økningen eksklusiv asset management har vært liten og at den må vurderes å være innenfor normale variasjoner.

Asset Management-kostnadene har imidlertid steget markant, og utgjør nå i snitt 65 kroner per kvadratmeter, en økning på 27 kroner. «Dette er administrative kostnader knyttet til markedsmessige, strategiske og utviklingsmessige grep. Asset management er en vesentlig kostnad først og fremst for større aktører, for eksempel store eiendomsfond. For enkeltstående bygg er det ikke uvanlig at denne er lik 0 kr», skriver hun videre.

Såkalt «prime eierkostnad», som består av vedlikehold (71 kroner per kvadratmeter), administrasjon (38 kroner per kvadratmeter), forsikring (10 kroner per kvadratmeter), andre driftskostnader (13 kroner per kvadratmeter) og revisjon (3 kroner per kvadratmeter) var i snitt på 135 kroner meteren. De totale eierkostnadene eks. asset management var 166 kroner kvadratmeteren, mens man endte opp med 231 kroner per kvadratmeter med totale eierkostnader inkludert asset management.

Eierkostnader defineres av Basale som de driftskostnadene som gårdeier ikke får viderefakturert leietaker i form av felleskostnader. I analysen ses det bort fra aktiverte utgifter og eiers andel av felleskostnader. Eiendomsskatt og festeavgift holdes også utenfor analysen. Nøkkeltallene er påvirket av stordriftsfordeler, mindre eiendommer og aktører har ofte en høyere kostnadsandel.

Powered by Labrador CMS