Fyrstikktorget er i høyhusutredningen ikke angitt som et område for bygg over 28 meter. (Illustrasjon: Lund+Slaatto Arkitekter)

Skeptisk til høyhus her

Plan- og bygningsetaten vil ikke anbefale et signalbygg på 24 etasjer på Fyrstikktorget i Oslo.

Publisert

I begynnelsen av mars skrev Estate Nyheter at Kim Erlas City Finansiering ønsker en kraftig fortetting på Fyrstikktorget i Oslo. Planene inkluderer et boligtårn på 24 etasjer.

Forslagsstilleren har nå hatt møte med Plan- og bygningsetaten (PBE) for å lufte noen ideer om hvordan Fyrstikktorget kan utvikles. Der var det en gjennomgang av presentasjonen, som ble omtalt i Estate Nyheter.

Skisser av mulig påbygging på Fyrstikktorget har vært fremlagt etatsdirektøren 2 år tidligere, men da for et prosjekt med en annen utforming. Den gangen anbefalte ikke PBE tilbakeføring av hele anlegget til 1938. Det ble da uttalt at en videreutvikling av bebyggelsen bør være i tråd med vår tid, samtidig som det respekterer det bevaringsverdige anlegget. Etaten påpekte også at solforholdene på torget ikke må svekkes, samtidig som det viste prosjektet med lik høyde over alt ”ga et monotont uttrykk”.

I møtet gjennomgikk arkitektselskapet to alternative forslag til utvikling av Fyrstikktorget, samt stedsanalyse, som begrunnelse og bakgrunn for prosjektet. Begge de to alternativene for utbygging som ble vist omfatter påbygg på Fyrstikktorget og to nybygg i tilknytning til bebyggelsen. Forslagene har samme høyder og tilnærmet samme utnyttelse, men ulik takform og utforming av volumer.

Forslaget viste tårn på 24 etasjer. PBE påpeker at et signalbygg ikke trenger være et høyhus.

– Vi er skeptiske til å anbefale så store høyder på dette stedet. Området er i Høyhusutredningen ikke angitt som et område for bygg over 28 meter. Dette innebærer at det for området må utarbeides et alternativ på inntil 28 meter. I tillegg har høyhustredningen føringer om at eventuelle høyhus skal være slanke og gi begrenset ulempe ved skyggevirkning på omgivelsene, samt at de bør bygges på en base for å redusere slagvinder på bakkenivå, uttaler PBE, ifølge møtereferatet.

Etaten mener det vil være positivt om materialiteten i den eksisterende teglbebyggelsen videreføres i den nyere delen.

Powered by Labrador CMS