Planene inkluderer 204 leiligheter og 41 omsorgsboliger.

Gigantplaner for Fyrstikktorget

Kim Erlas City Finansiering ønsker en kraftig fortetting på Fyrstikktorget i Oslo. Planene inkluderer et boligtårn på 24 etasjer.

Publisert Sist oppdatert

På vegne av City Finansiering har Lund+Slaatto Arkitekter bestilt oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten for eiendommen Fyrstikktorget på Helsfyr. Der produserte Nitedals Tændstikfabrik i sin tid de berømte hjelpestikker.

Den eksisterende bebyggelsen er på ca. 17.200 kvadratmeter og består av en variert bygningsmasse oppført fra 1875 og fram til 1980-tallet. Den benyttes i hovedsak til kontor/næring. Eiendommen står for øvrig på Byantikvarens Gule liste, prioriterte kulturminneinteresser.

City Finansiering ønsker en økt utnyttelse på tomten, som eieren vil regulere til bolig, næring, kontor, handel og hotell.

– Dette er i tråd med føringer i overordnede planer (Kommuneplan for Oslo 2015, og Strategisk plan for Hovinbyen, høringsutkast 2016), som angir høy tetthet og funksjonsblanding i utviklingsområde ytre by, i knutepunkt og i regional sentrumsområde Helsfyr/Bryn, skriver Lund+Slaatto Arkitekter i bestillingen av oppstartsmøtet.

Eieren ønsker en avklaring på byggehøyder og utnyttelse for tomten. På grunn av tomtens sentrale beliggenhet i forhold til tiltenkt sentrumsfunksjon for Helsfyr-Bryn i Hovinbyen, samt nærheten til kollektivknutepunkt, vektlegger imidlertid forslaget en høy grad av fortetting.

Hoveddelen av bebyggelsen vil ifølge planen ha en høyde på 6-7 etasjer, mens et tårn vil få en høyde på 24 boligetasjer. I tillegg kommer et hotell med en høyde på 13 etasjer.

Planområdet er totalt på 15,3 mål, og i forslaget er det lagt opp til at 57 prosent av det nye totale bygningsarealet skal være boliger. Dette inkluderer 204 leiligheter av ulik størrelse samt 41 omsorgsboliger. Hotellet legger beslag på 20 prosent av bygningsarealet i det planlagte prosjektet, mens forretning, kontor og handel utgjør 23 prosent.

– Fyrstikktorget skal bli et sterkt og tydelig byrom som markerer bydelens tyngdepunkt med markante arkitektoniske elementer. Et landemerke som reetablerer Fyrstikktorget som sted, med en stemning og karakter som skiller seg fra øvrig bebyggelse. Spille videre på de kvalitetene som finnes på stedet i dag, men samtidig skape arkitektoniske kvaliteter som Fyrstikktorget aldri har hatt, heter det i konklusjonen fra Lund+Slaatto Arkitekter i det innsendte skisseprosjektet.

Powered by Labrador CMS