Christine Larsen Kalsvik og Elisabeth Andenæs er advokatfullmektiger ved Wikborg Reins Bergens-kontor

Ukens Tips: Arbeidstakers stilling ved overdragelse av et SPV-selskap

I dette Ukens tips ser vi nærmere på hvilke arbeidsrettslige utfordringer som kan oppstå når SPV-selskaper overdras til ny eier.

Publisert

En arbeidstaker som er ansatt i SPV-selskapet vil ikke bli berørt av at aksjene i selskapet overdras til en ny eier – arbeidsforholdet fortsetter i slike tilfeller akkurat slik som før. Av ulike grunner, og særlig for at en kjøper skal kunne pantsette eiendommen i forbindelse med kjøp av aksjene i SPV-selskapet, er det imidlertid ofte slik at SPV-selskapet ikke har ansatte. I stedet er det opprettet et separat driftsselskap som forestår nødvendig vedlikehold og driftsfunksjoner ved eiendommen, slik som vaktmestertjenester og renhold.

Dersom kjøperen av SPV-selskapet (og dermed ny innehaver av eiendommen) i etterkant av transaksjonen ønsker å benytte egne ansatte eller sine foretrukne tjenestetilbydere til å utføre slike oppgaver, vil det medføre at avtalene med driftsselskapet sies opp. Arbeidsoppgavene til ansatte i driftsselskapet vil som en følge av dette bortfalle, og det kan oppstå en overtallighet. Vaktmesteren eller andre som er ansatt i driftsselskapet har i utgangspunktet ikke rett på overføring av sitt arbeidsforhold når SPV-selskapet overdras til ny eier. Slike ansatte kan imidlertid føle en sterk tilhørighet til eiendommen og SPV-selskapet, særlig når driften tilsynelatende er tilsvarende som før.

Kjøperen av et SPV-selskap kan som en konsekvens av dette bli møtt med krav fra driftsselskapets ansatte om fast ansettelse i SPV-selskapet. Et slikt krav kan etter omstendighetene fremmes på grunnlag av rettslige argumenter om ulovlig innleie eller at det er SPV-selskapet som er og hele tiden har vært reell arbeidsgiver for vedkommende. I tillegg kan arbeidstakerne hevde at det har funnet sted en virksomhetsoverdragelse ved at et nytt driftsselskap overtar virksomhet fra deres arbeidsgiver. Det må vurderes konkret om slike krav kan føre frem, og det vil være realitetene i avtaleforholdene som er avgjørende, men følgende tips til henholdsvis selger og kjøper kan bidra til å skaffe oversikt over og eventuelt forbedre posisjonen:

For selger av SPV-selskapet:

• Sørg for å etablere klare avtaler mellom driftsselskapet og arbeidstakerne, og mellom driftsselskapet og SPV.

• Definer om SPV-selskapet kjøper tjenester (entreprise) eller leier inn arbeidskraft. I sistnevnte tilfelle er det ufravikelig regulering som bør vurderes nærmere. En del uklarheter kan unngås ved presis avtaleutforming.

• Vær bevisst på at dersom SPV-selskapet rent faktisk utøver arbeidsgiverfunksjoner overfor arbeidstakeren (eksempelvis utøvelse av styringsrett, utbetaling av lønn mv.), vil dette kunne medføre at SPV-selskapet anses som reell arbeidsgiver.

For kjøper av SPV-selskapet:

• Gjennomfør en grundig due diligence av SPV-selskapet i forkant av transaksjonen for å få kartlagt om det foreligger risiko for at arbeidstakere rettmessig kan kreve fast ansettelse i SPV-selskapet.

• Sørg for å innta garantier mot økonomiske konsekvenser av at arbeidstakere fremmer, og eventuelt når frem, med krav om ansettelse i SPV-selskapet eller det nye driftsselskapet. Reglene til vern av arbeidstakerne er ufravikelige, men fordelingen av de økonomiske konsekvensene kan reguleres mellom selger og kjøper.

—————Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg Rein Advokatfirma AS. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg Rein Advokatfirma AS.

Om forfatterne:Christine Larsen Kalsvik og Elisabeth Andenæs er advokatfullmektiger ved Wikborg Reins Bergens-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for arbeidsrett.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS