Esso-stasjonene skal eies av en spesialist på drift av stasjoner. (Foto: Esso)

Store eiendomsverdier i Esso-dealen

Salget av Essos norske bensinstasjoner inneholder store eiendomsverdier.

Publisert Sist oppdatert

Da ExxonMobil tirsdag annonserte at de selger alle Esso-stasjonene i Norge for 2,4, milliarder kroner, var begrunnelsen at selskapet skal fokusere på kjernevirksomheten. Mens ExxonMobil skal fokusere med på oppstrøm (leting og produksjon av olje), vil kjøperen DCC fokusere på drift av bensinstasjoner.

Men med det er ikke bare drift av stasjoner som kjøperen må være god på. Esso har rundt 250 bensinstasjoner i sin portefølje, hvorav nesten 150 er eid av selskapet. Kjøperen må dermed forvalte betydelige eiendomsverdier. Det er vanskelig å gi noen anslag på verdien av en bensinstasjonseiendom, da den vil variere med beliggenhet, stasjonens omsetning og drifterens evne til å betale husleie. Gode bensinstasjoner kan få en yield helt ned mot 5-tallet. Da Tellus Eiendom nylig kjøpte fire bensinstasjoner i Oslo fra NRP-syndikatet Gasolin Handelseiendom, var yielden 8. Yielden var høyere på grunn av at det er festekontrakter på eiendommene.  Stasjonene hadde leiekontrakter frem til 2022 med Reitan Convenience og hadde en samlet eiendomsverdi på 61 millioner kroner.

CBRE har forvaltet bensinstasjonsporteføljen til Esso Norge siden 2001 og har også vært involvert i forbindelse med salget av virksomheten.

– Vi ser en spennende industriell vridning hvor oljeselskapene selger seg ut av retaildelen. Både Statoil og Shell har gjort det samme før. De er ikke spesialister på retail og de oppnår forbedret fokus på kjernevirksomhet kombinert med strømlinjeforming av balansen ved å selge, sier adm. direktør John Olof Solberg i CBRE til Estate Nyheter.Han ser ikke bort fra at den neste utviklingen er at drifteren av bensinstasjonen begynner å selge bensinstasjonseiendommene til spesialister på eiendom.

– Eiendom er et anleggsmiddel som de ikke trenger eie selv. Hvis de sikrer seg adgangen til handelspunktet gjennom en lang leiekontrakt kombinert med opsjoner på forlengelse, vil kapitalbindingen knyttet til eiendom kunne frigjøres for videre vekst innenfor kjernevirksomheten. Dette er en utvikling vi blant annet har sett i dagligvarehandelen, sier Solberg.

Powered by Labrador CMS