PÅPEKER FEIL: - Fradragsføring av vedlikeholdskostnader skal skje straks, det vil si at utleier oppnår en periodiseringsgevinst ved at fradraget kommer straks, mens innteksføringen skjer lineært. Utgiftsfører han ikke straks, risikerer utleier å miste fradragsretten, sier skatteadvokat Petter Dragvold.

– Lignings-ABC på ville veier

I den nye Lignings-ABCen, som ble publisert elektronisk på nyåret, er det foretatt en endring vedrørende beskatningen av utleier når leietaker bekoster vedlikehold.

Publisert Sist oppdatert

Hovedregelen er at vedlikeholdskostnader som leietaker har, skal fradragsføres i der året arbeidene blir utført. Bringes leieobjektet tilbake til bedre stand enn da det ble overtatt av leietaker, vil merkostnadene vedrørende disse arbeidene reelt sett være (tilleggs)husleie. Leietaker skal fradragsføre (tilleggs)leien over leieperioden.

På samme måte kan utleier ifølge Høyesterett inntektsføre merleien over leieperioden, selv om fordelen egentlig er innvunnet straks.

Når det gjelder fradragsføringen på utleiers hånd, sier nå Lignings-ABC at utleier skal fradragsføre vedlikeholdskostnaden i takt med inntektsføringen.

Skatteadvokat Petter Dragvold er blant de mange som er til stede på Eiendomsdagene 2017 på Norefjell, og han er sterkt kritisk til det som fremføres av forfatterne av nye Lignings-ABC.

– Denne endringen i Lignings-ABC foreligger det ikke hjemmel for. Fradragsføringen skal skje straks, det vil si at utleier oppnår en periodiseringsgevinst ved at fradraget kommer straks, mens inntektsføringen skjer lineært. Utleier har heller ikke hjemmel til å utsette fradragsføringen. Utgiftsfører han ikke straks, risikerer han å miste fradragsretten, sier Dragvold.

Les også: – Eiendomsbransjen går et spennende moms-år i møte

At dette er feil, underbygges av at det i samme avsnitt i Lignings-ABC står at den økonomiske realiteten er den samme som om utleier hadde bekostet arbeidet og krevd dekning i form av (høyere) leie, påpeker han.

– Mottar utleier en kontant forskuddsleie og bruker denne til vedlikehold får vedkommende selvsagt fradrag straks arbeidet blir utført, sier skatteadvokaten.

– Her synes det som om en skribent i Skattedirektoratet har funnet det urettferdig at oppstår en periodiseringsgevinst, men helt har glemt at synspunktet må forankres i relevante rettskilder, avslutter Petter Dragvold.

Les også: Sterke navn og mot fullt hus under Eiendomsdagene

Powered by Labrador CMS