PÅ EIENDOMSDAGENE: Andreas Wallström fra Nordea Markets i Stockholm og Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank1 i Oslo.

Fortsatt gode og stabile vilkår for eiendom

Fremtredende økonomer har liten tro på økt skattebelastning i eiendom – eller økte renter.

Publisert Sist oppdatert

Eiendomsdagene 2017 er i gang på Norefjell Ski & Spa, med rundt 400 deltakere fra eiendomsbransjen. Blant de som ikke var tilstede, var statsminister Erna Solberg, men hun sørget likevel for å innlede konferansen gjennom en videohilsen til konferansedelegatene.

– Vi ønsker å legge forholdene til rette for eiendom. Og det har regjeringen gjort, gjennom å gjøre det enklere å bygge, vi har sørget for bedre planprosesser og vi har forenklet byggeforskriftene.

Samtidig poengterte hun at regjeringen er urolig for den kraftige boligprisveksten.

– Regjeringen ser med bekymring på de høye boligprisene, og som dere er kjent med har vi etablert begrensinger for hvor mye man kan låne, sa Solberg som avsluttet med å advare mot overinvesteringer i eiendom.

Les også: Siv Jensen til Eiendomsdagene

PÅ EIENDOMSDAGENE: Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets i Oslo.

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum ledet deretter et panel bestående av Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank1 i Oslo, Lars Olsen, sjeføkonom i Danske Bank i København, Andreas Wallström, sjefanalytiker i Nordea Markets i Stockholm og Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets i Oslo.

Holvik ble ganske raskt konfrontert av Stavrum med at hun tidligere har tatt til orde for økt skattebelastning i eiendom.

– Ja, og jeg begrunner dette med at vi har sett en klar tendens til at norske industribedrifter har utfordrende skattevilkår. Jeg mener at vi bør fordele skattebelastningen på andre områder, eksempelvis eiendom. Jeg er ikke opptatt av å straffe eiendom, men jeg er opptatt av en bedre fordeling.

Holvik ga ellers terningkast tre når hun ble bedt om å vurdere situasjonen i norsk økonomi.

– Vi er i en situasjon der det går bra, men vi må jobbe knallhardt med omstilling. Vi trenger eksportinntekter for å kompensere for bortfallet av inntektene fra oljenæringen.

Danmark er kanskje det landet i Norden som har slitt lengst med ettervirkningene av finanskrisen i 2008-2009, men Lars Olsen fra Norske Bank i Danmark pekte på at Danmark nå har et oppsving.

– Eiendomsmarkedet i Danmark har vært langt nede. Men vi ser nå økt aktivitet i eiendom, og jeg velger derfor å gi terningkast fire i forhold til den økonomiske situasjonen i Danmark.

Les også: – Utenlandske investorer utfordrer transaksjonsvilkårene

Andreas Wallström fra Nordea Markets i Stockholm mener den økonomiske situasjonen i Sverige fortjener terningkast fem. Han begrunnet dette med sterk vekst i så godt som alle sektorer.

– Vi har likevel utfordringer. Det ene er integrasjon av innvandrere – vi har hatt stor innvandring de siste årene. Det andre er at vi har en svak minoritetsregjering som gjør at vi neppe vil se noen store viktige strukturreformer med det første.

En viktig driver i eiendom er rentene, og det er ingen av de norske økonomene som tror på spesielt store rentebevegelser fremover.

– Nei, rentene vil holde seg lave i lang tid fremover, sier Elisabeth Holvik.

Les også: Sikre på lavere boligprisvekst

Det er heller ingen av økonomene i panelet som forventer økt beskatning av eiendom.

– Det er flere gode argumenter for mer skatt på eiendom. Det ene er at det skaper mer nøytralitet i beskatningen. Det andre er at eiendom er stasjonært. Eiendom kan ikke flyttes til utlandet, og det gjør det til et egnet skatteobjekt, innledet Kyrre Amdal, før han fortsatte:

– Men så er det altså sånn at det også er argumenter mot økt beskatning i eiendom. Det ene er at politikerne i lang tid har lagt opp til at det ikke skal innføres. Vi ser hvordan tilliten til politikerne har blitt svekket som følge av diesel-saken. Det andre er at det ikke er gitt at skattetiltak i eiendom fører til at det blir reduksjon av beskatningen på andre områder. Hvis skattebelastningen på eiendom skal økes, så må det i hvert fall skje forsiktig og gradvis, avsluttet Kyrre Amdal.

 

Powered by Labrador CMS