Estate Nyheter

Nyheter – Norge

Arveråd for 2017

Selv om arveavgiften er fjernet, kan det være skattemessige utfordringer ved å overføre boliger og verdier til barna.

Sigve Braaten

torsdag 22. desember 2016 22:07 (Oppdatert 8. januar 2017 23:05)

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Artikkelforfatteren er partner og advokat Sigve Braaten i Advokatfirmaet Hjort.

Mange unge ønsker å komme inn i boligmarkedet og trenger finansiering. Foreldre bør heller vurdere å hjelpe til med finansiering enn å kjøpe leiligheter som barna skal overta senere.

Høye priser

Høye priser og strenge krav om egenkapital gjør at mor og far blir en stadig viktigere finansieringskilde for førstegangsetablerere på boligjakt. Foreldre kan bidra med direkte pengestøtte, kausjon eller kjøpe leiligheter som barna flytter inn, for eksempel under studietiden, og som de senere overtar.

Det er flere utfordringer med å leie ut til barn. Man må vurdere om det ikke er mer hensiktsmessig at barna kjøper leiligheten med finansieringshjelp fra foreldrene enn at barna leier av foreldrene for så å kjøpes ut senere.

Overtar latent skatt

Hvis man likevel gjør det, er arveavgiften nå borte – hvilket gjør at verdier fritt kan overføres til neste generasjon uten umiddelbar beskatning. Hvis leiligheten selges uten at den nye eieren – barnet – har bodd der i minst ett av de siste to årene, vil imidlertid barnet beskattes både for verdistigning i foreldrenes eiertid og egen eiertid.

Ble leiligheten kjøpt for 2 millioner, og i 2017 selges for 4 millioner, er det en latent skatt på 480 000 kroner, som barnet arver med mindre bo- og eiertidskrav oppfylles før salg.

Flere barn

Er det derimot flere barn som skal bebo leiligheten etter tur, typisk under studier, kan det ofte være naturlig at foreldrene eier. Da kan barna leie billig gjennom nærståenderegelen.

Bor barna i leiligheten uten å betale noe, kan de bli fordelsbeskattet av gratis bolig. Er antatt markedsleie 10 000 kroner i måneden og månedlige kostnader i form av husleie og vedlikehold 3 000 kroner, blir fordelen av å bo gratis, 7000 kroner, skattlagt med 24 % fra 2017, altså 1 750 kroner i måneden eller 21 000 kroner i året.

Denne fordelsbeskatningen unngås dersom barna selv dekker de faste kostnadene, det vil si 3 000 kroner i måneden. Dermed bor barna billig, mens foreldrene kun betaler eventuell formuesskatt og kapitalkostnader.

Forventningstyring

Å la barna bo i en utleieleilighet, er ikke nødvendigvis gunstig for foreldrene. Det kan fort oppstå en forventning fra barna om å overta den gratis eller veldig billig. Foreldrenes mangeårige investering og sparing kan dermed gå rett til barna.

Det er viktig å avklare slike forventninger før barna flytter inn. Det er nivå på leie, om og når en eventuell overdragelse skal finne sted, og til hvilke betingelser.

Oppussing

Et moment mange ikke er klar over, er at hvis man eier en utleieleilighet man selv ønsker å flytte inn i, kan man kreve skattemessig fradrag for kostnadene pådratt under utleien. Dette kan blant annet benyttes hvis det er bestemt at en sønn eller datter skal overta en leilighet på et senere tidspunkt. Kjøpes og leies leiligheten ut til eksterne før sønn elle datter flytter, kan kjøkkenet etter omstendighetene byttes ut til nytt kjøkken av samme standard med fradragsrett for kostnadene. For eksempel kan et kjøkken som ble ansett for å ha normal standard for 20 år siden, kan byttes ut med et av normal standard i dag.

Nyhetsbrev Norge

Få det beste av Estate Media i din innboks

Siste nyheter Estate Norge

Storavtale for Hafslund Varme

Nyheter / onsdag 24. mai 2017

Tjente 67,8 mill.

Nyheter / onsdag 24. mai 2017

Enslig megler tjente 7,6 mill.

Nyheter / onsdag 24. mai 2017

– Særdeles konfliktfylt Entra-forslag

Nyheter / onsdag 24. mai 2017

Ga opp boligprosjekt – tjente 35 mill.

Nyheter / onsdag 24. mai 2017

Vil bygge 125 leiligheter i Oppegård

Nyheter / onsdag 24. mai 2017

Mest leste nyheter Estate Norge
- Særdeles konfliktfylt Entra-forslag– Særdeles konfliktfylt Entra-forslag 24. mai 2017
Handlet for 215 millionerHandlet for 215 millioner 23. mai 2017
Kabeltårn blir kulturfabrikkKabeltårn blir kulturfabrikk 22. mai 2017

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Drikk vann på jobben

Nyheter / onsdag 24. mai 2017

Seks grunner til at du bør drikke mer vann på arbeidsplassen.

Mot rekordhøy realleie i sentrum

Nyheter / tirsdag 23. mai 2017

Fallende ledighet legger grunnlag for frisk leieprisvekst fremover.

Flere ønsker hjemmekontor

Nyheter / mandag 22. mai 2017

Og helst tre dager i uken.

Scala med historisk kontraktsinngåelse

Nyheter / fredag 19. mai 2017

Kjøpesenterselskapet Scala Retail Property inngikk torsdag sin første digitale leiekontrakt.

– Tenk nytt

Nyheter / torsdag 18. mai 2017

Disse fire trendene vil forandre utviklingen av kjøpesentrene.

Thon Hotels gjør et kjempebyks på Norsk Kundebarometer

Nyheter / tirsdag 16. mai 2017

Thon Hotels klatrer 68 plasser opp på Norsk Kundebarometer. Hotellkjeden ligger nå på 51. plass, mot fjorårets plassering på 119. plass.