Thon med store sentrumsplaner

Olav Thon vil føre opp 19 500 kvadratmeter ved regjeringskvartalet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Den formelle utbyggeren er Stormgård AS, som via et driftsselskap er eid med 99,5 prosent av Thon Holding AS. Stormgård vil nå utvikle kvartalet Keysers gate, Akersgata, Teatergata (se foto), som grenser mot regjeringskvartalet. Et nytt regjeringskvartal skaper behov for mer bolig- kontor- og forretningsarealer.

Mange av bygningene i planområdet på 4 mål er til dels nedslitte, og de behøver derfor en oppgradering til dagens standard. På den annen side ligger eiendommene i et område som har «stort potensial for rekreasjon og byliv».

40 prosent kontorerThon vil altså bygge inntil 19 500 kvadratmeter BRA, hvorav 15 000 kvadratmeter over bakken. Arealene fordeler seg med ca. 40 prosent kontorer og ca. 30 prosent til henholdsvis boliger og forretning/bevertning/tjenesteyting.

Det overordnede ønsket er å skape et attraktivt flerfunksjonelt kvartal som gir aktivitet igjennom hele døgnet og kan utvikle seg til et viktig sentrumskvartal. Det innebærer en generell oppgradering av eiendommen, blant annet en oppgradering av kontorarealene til hensiktsmessig standard.

Det skal etableres «gode, attraktive byboliger» og mer utadvendt virksomhet og servering på gateplan. Gårdsrommene åpnes opp og oppgraderes. Ved å koble disse sammen, blir det utvidede bruksmuligheter og en passasje gjennom kvartalet.

41 meterDe foreslåtte høydene for ny bebyggelse varierer fra 17-19 meter mot gaten og opp mot 41 meter i bakkant. Planforslaget innebærer å rive en bygning og deler av eldre bakgårdsbebyggelse som står på Byantikvarens Gule liste, samt å bygge tett inntil og over bebyggelsen som er regulert til hensynssone bevaring.

Det kan skape problemer for Thon, fordi Byantikvaren mener det er knyttet svært høye kulturhistoriske og arkitektoniske verdier til kvartalet. Ifølge Byantikvaren er kvartalet meget godt bevart og fremstår som et «svært godt eksempel på byens homogene murgårdsbebyggelse fra 1800-tallet».

Hovedutfordringene slik planmyndighetene ser det, er nettopp forholdet mellom utvikling og vern. Planetaten påpeker også at det foreløpig ikke finnes mange eksempler i sentrum på etablering av boligprosjekter i nybygg og prosjekter med blandet bruksformål. Dessuten er forholdet mellom politiske ambisjoner, utvikling og verneinteresser ikke prøvet i vesentlig grad.

MotstridendePlanforslaget synliggjør ifølge Plan- og bygningsetaten tilsynelatende motstridende interesser knyttet til utvikling og bevaring. Det er videre klare kulturminneinteresser innenfor planområdet. Etaten vil derfor ikke anbefale en utbygging der ny bebyggelse «overskygger, forringer og kamuflerer den eldre bebyggelsen».

Ny og gammel bebyggelse må spille opp mot hverandre og forsterke hverandres identitet og særpreg. Det kan skje ved hjelp av høy kvalitet i material- og fargevalg, og ikke minst med tanke på høyder og utforming.

Plan- og bygningsetaten mener videre at planforslaget bør legge opp til en boligandel på minimum 50 prosent, og ikke de foreslåtte 30 prosentene.

Powered by Labrador CMS