SVENSKENE ER HER: - Svenske investorer har sett på Norge som dyrt og følt at konkurransen mot den interne kapitalen har vært tøff, sier Mikael Söderlundh, analysesjef i Pangea Property Partners.

Tror svenske kjøpere ser et norsk investeringsvindu

Svenske eiendomsinvestorer har alltid sett på Norge som dyrt og introvert. Men i 2015 skjedde det noe, og nå ser flere svenske investorer et norsk vindu som står på gløtt.

Publisert

 

– Det har alltid gått motsatt vei, norske investorer har vært de største kjøperne i Sverige, hvor vi har hatt et internasjonalt marked i mange år, sier analysesjef i Pangea Property Partners, Mikael Söderlundh.

Det skjedde noe i 2015Pangea Property Partners opererer på tvers av alle de skandinaviske landene og har egne kontorer i Oslo, Stockholm og London og et samarbeidskontor i Helsinki.

– Svenske investorer har sett på Norge som dyrt og følt at konkurransen mot den interne kapitalen har vært tøff. Mange har også hatt problemer med raske budrunder, hvor man som utenlandsk investor ikke alltid har hatt mulighet til å henge med i svingene, sier Söderlundh.

Les også: Ute etter minst mulig risiko? Kjøp eiendom i Norge

Men i 2015 skjedde det noe, og ifølge Söderlundh kom endringen sammenfallende med at oljeprisen og aktiviteten i Norges viktigste næring begynte å avta.

– Vi så at et fåtall store svenske selskaper begynte å kjøpe i Norge, sier Söderlundh.

Noe av årsakene til den økte interessen tror analysesjefen har å gjøre med at mange ser at de får en rabatt i forhold til svekkelsen av den norske kronen. Det har også vært interessante eiendommer til salgs.

– Jeg tror mange nå derfor ser at de har et vindu til å gjøre investeringer i Norge, sier Söderlundh.

Les også: Tror på ytterligere yieldfall

Slår an tonenEt av selskapene som har benyttet seg av dette vinduet er Hemfosa, som blant annet har kjøpt flere samfunnseiendommer her i landet. Med samfunnseiendommer menes for eksempel skolebygg og barnehager, men også eiendommer hvor kommunale og statlige etater og selskaper holder hus.

– At selskaper som Hemfosa gjør slike investeringer i Norge gjør at også flere andre begynner å tenke i samme bane, og de stiller seg da spørsmålet om dette er noe de også burde gjøre, sier Söderlundh.

Han tror at de svenske investeringene vi har sett i Norge det siste året er begynnelsen på en ny trend.

– Jeg tror det vi har sett bare er det første steget og at vi fremover kommer til å se flere slike transaksjoner. Vi har i det siste fått flere spørsmål om vi kan gjøre analyser på Norge og mulighetene der. Vi tror derfor at vi fremover kan komme til å se ganske store volumer i utvalgte segmenter, sier Söderlundh.

Les også: – Dette bremser transaksjonsvolumet

Powered by Labrador CMS