POSITIVE: EY Tax & Law er positive til «prøvetaksering» i Oslo.(Foto: Even Schjenken)

Saksbehandlingsregler for eiendomsskatt i Oslo

I forbindelse med Oslo byråds budsjettforslag for 2017 er det fremlagt saksbehandlingsregler for de sakkyndige takstnemndene og den sakkyndige klagenemnda for eiendomsskatt.

Publisert

Det er tidligere vedtatt ett sett med retningslinjer for taksering av næringseiendom og verk og bruk, og ett sett for taksering av all annen eiendom. Retningslinjene gir føringer for hvilke verdsettelsesprinsipper og –metoder som skal benyttes, men har i liten grad regler for saksbehandlingen. Reglene fremlagt som vedlegg 1 til budsjettet gjelder derimot nettopp saksbehandlingen i takseringsprosessen. Reglene kan leses i sin helhet her.

Les også: Utsatt eiendomsskatt i Oslo?

Lite oppsiktsvekkende reglerInnholdet i saksbehandlingsreglene er for det meste standard, og flere av reglene følger direkte av eiendomsskatteloven eller ulovfestede prinsipper. Det får sånn sett ikke betydning at for eksempel likebehandlingsprinsippet nedfelles i et eget kommunalt regelsett, annet enn at det kan bidra til å øke bevisstheten rundt problemstillingen.

Les også: Likhet for loven?

«Prøvetaksering» kan være et godt tiltakReglenes punkt 4.5 åpner for å gjennomføre «prøvetaksering» med både takstmenn og medlemmene fra sakkyndig nemnd. Dette ser vi sjelden hos andre kommuner, og kan etter vårt syn være et godt tiltak for å sikre mest mulig ensartet praksis mellom ulike taksatorer og mest mulig likebehandling mellom skattytere.

Tre nemnder med ansvar for takseringenAv andre sentrale punkter nevnes at reglene forutsetter to sakkyndige nemnder for taksering; én for verk og bruk og næringseiendom, og én for alle andre faste eiendommer (boliger, fritidseiendommer osv.). Hver nemnd skal bestå av tre medlemmer; en leder, en nestleder og et medlem.

Ved klage over de sakkyndige nemndenes takstvedtak og eiendomsskattekontorets utskrivingsvedtak er det en felles sakkyndig klagenemnd som er klageinstans. Denne nemnda består av fem medlemmer; en leder, en nestleder og tre medlemmer. Alle nemndsmedlemmene er for lengst oppnevnt og takseringsarbeidet i gang.

Les også: Hva kan man klage på?

EiendomsskattekontoretEiendomsskattekontoret skal fungere som sekretariat for de sakkyndige nemndene og den sakkyndige klagenemnda. Det er også eiendomsskattekontoret som skal engasjere besiktigelsesmennene (takstmennene) som skal gjennomføre befaringer og fremlegge forslag til takster.

Videre påpeker saksbehandlingsreglene at ved taksering av større verk og bruk bør Eiendomsskattekontoret engasjere besiktigelsesmenn med kompetanse på den aktuelle typen verk eller bruk, noe som åpenbart vil være fornuftig.

BefaringAlle eiendomsbesittere skal varsles om at taksering skal skje og varselet skal gis i god tid før takseringen. Alle eiendommer skal også befares såfremt det ikke er avtalt noe annet med besitterne. Både besiktigelsmennene og medlemmene av de sakkyndige nemndene har i den forbindelse rett til å ta fotografi av eiendommene som skal takseres.

Takstforslagene fra besiktigelsmennene bør inneholde både grunndata og prinsippene for verdsettelsen. For verk og bruk skal takstforslaget også inneholde de opplysninger som er nødvendige for at den sakkyndige nemnda skal kunne ta stilling til om eiendommen kvalifiserer som verk og bruk og hvilke integrerte maskiner og tilbehør som skal medtas i taksten.

Les også: Viktig å delta på befaring

Begrunnelse for takstenMøtene i de sakkyndige nemndene skal protokollføres. Protokollen skal ha opplysninger om eiendommene som takseres, herunder hva som inngår i taksten, hvilke verdsettelsesprinsipper som er lagt til grunn, hva taksten er og hvordan en er kommet frem til eiendommens verdi. Oslo kommunes regler er på dette punkt mer detaljerte enn eiendomsskatteloven, som bare krever «ei stutt grunngjeving» for taksten.

Eiendomsskatt er en stadig økende og mer aktuell skattekostnad for norske selskaper. EY Advokatfirma skrev høsten 2015 en artikkelserie om ulike sider av eiendomsskatten i Norge, og har også i 2016 fulgt opp med enkelte spredte artikler om aktuelle temaer innen eiendomsskatt.

Eiendomsskatteteamet i EY Advokatfirma består av Bjørgun Jønsberg (partner), Kristian Råum (advokat), Morten Christophersen (advokat), Arild Gjelsvik (advokat), Henrik Kolstad Torp (advokatfullmektig), Karoline Sture Sørensen (advokatfullmektig), Håkon Kristian Solberg (advokatfullmektig) og Yngve Kaldestad (siviløkonom), og har bred erfaring med rådgivning knyttet til taksering og bistand i klage- og rettssaker innen eiendomsskatt.

 

Powered by Labrador CMS