POSITIVE: EY Tax & Law er positive til «prøvetaksering» i Oslo.(Foto: Even Schjenken)

Utsatt eiendomsskatt i Oslo?

Det er ikke budsjettert med eiendomsskatteinntekter fra næringseiendom i Oslo i 2017.

Publisert Sist oppdatert

Oslo byråd la i dag frem sitt budsjettforslag for 2017. Det fremgår her at det ikke er budsjettert med inntekter fra eiendomsskatt på næringseiendom og verk og bruk. Begrunnelsen er en «betydelig usikkerhet om hvorvidt kommunen vil rekke å taksere alle næringseiendommer, verk og bruk før fristen for utskriving av eiendomsskatten i 2017».

Les også: Viktig å delta på befaring

Les også: For sen eiendomsskatterapportering i Oslo kan gi forsinkelsesavgift

Fristen er 1. mars 2017I følge eiendomsskatteloven skal eiendomsskatten «så langt råd er» skrives ut før 1. mars i skatteåret. Det forutsetter naturligvis at taksering av alle næringseiendommer, verk og bruk er gjennomført og at takstene er vedtatt før 1. mars. Dersom fristen overskrides er utgangspunktet at kommunen må vente til 2018 med å skattlegge disse eiendommene.

Lite rom for fristoversittelserFristbestemmelsen skal tolkes strengt og en overskridelse kan kun begrunnes i særlige forhold. Finansdepartementet har lagt til grunn at en for sen iverksetting av takseringsprosessen normalt ikke er tilstrekkelig grunn til at fristen kan oversittes.

Mye tyder på at nettopp dette kan ha skjedd i Oslo, altså at man har undervurdert omfanget av takseringsjobben og at takseringsprosessen har blitt igangsatt for sent. I så fall må beskatningen av næringseiendom og verk og bruk vente til 2018.

Les også: – Eiendomsskatten i Oslo kommer til å ramme skjevt

Økt eiendomsskatt på boliger

Eiendomsskatten på boliger påvirkes ikke av dette. Byrådet har for øvrig foreslått å øke skattesatsen på boliger til 3 promille til neste år.

Eiendomsskatt er en stadig økende og mer aktuell skattekostnad for norske selskaper. EY Advokatfirma skrev høsten 2015 en artikkelserie om ulike sider av eiendomsskatten i Norge, og har også i 2016 fulgt opp med enkelte spredte artikler om aktuelle temaer innen eiendomsskatt.

Eiendomsskatteteamet i EY Advokatfirma består av Bjørgun Jønsberg (partner), Kristian Råum (advokat), Morten Christophersen (advokat), Arild Gjelsvik (advokat), Henrik Kolstad Torp (advokatfullmektig), Karoline Sture Sørensen (advokatfullmektig), Håkon Kristian Solberg (advokatfullmektig) og Yngve Kaldestad (siviløkonom), og har bred erfaring med rådgivning knyttet til taksering og bistand i klage- og rettssaker innen eiendomsskatt.

 

 

Powered by Labrador CMS