KONTROLLSJEKK ALLE OPPLYSNINGER: Det kan foreligge flere feil ved kommunens beregning av eiendomsskatten, og erfaringsmessig er det en del feil som går igjen, påpeker eiendomsskatteteamet i EY Advokatfirma. (Foto: Even Schjenken)

Eiendomsskatt: Hva kan man klage på?

Når påsken nå er over oss og vi snart skriver april, løper hvert øyeblikk de første klagefristene for eiendomsskatt i 2016 ut.

Publisert

Det kan da være grunn til å minne om at det er mulig å klage både på eiendomsskattetakster fastsatt i 2016 og tidligere år. Både eier og leietaker kan klage på den utskrevne eiendomsskatten.

Hva kan man klage på?Det kan foreligge flere feil ved kommunens beregning av eiendomsskatten, og erfaringsmessig er det en del feil som går igjen:

• Selve beregningen kan være beheftet med rene regnefeil.  Dette sjekker en enkelt ved å sammenligne eiendomsskattetaksten fra kommunen med underlaget til skatteseddelen, evt. også med kommunenes retningslinjer for fastsettelse av eiendomsskatt.

• Det kan være lagt til grunn uriktige opplysninger. For eksempel uriktig størrelse på bygget, uriktig fordeling av arealer eller uriktige arealtyper.

• Uriktige vurderinger, som for eksempel feil eiendomsklassifisering og anvendelsen av uriktige faktorer i beregningen. Et objekt kan som eksempel være klassifisert som verk og bruk, mens det egentlig skulle vært klassifisert som næringseiendom, eller kommunen kan ha benyttet et fradrag for eierkostnader som er lavere enn det som er det normale.

• Eiendomsskattetaksten overstiger eiendommens objektiviserte markedsverdi. I slike tilfeller er det nødvendig å vurdere kommunens takseringsmetode for å avgjøre om det er aktuelt å innhente ny takst eller fremlegge en alternativ takseringsmetode som gir et mer riktig resultat.

• Brudd på likebehandlingsprinsippet. Dette vil eksempelvis være aktuelt der det er klare forskjeller i eiendomsskattetaksten på ellers like eiendommer.

Eiendomsskatt er en stadig økende og mer aktuell skattekostnad for norske selskaper. EY Advokatfirma skrev før jul en artikkelserie om ulike sider av eiendomsskatten i Norge, og følger også utover våren opp med enkelte spredte artikler om aktuelle temaer innen eiendomsskatt. Eiendomsskatteteamet i EY Advokatfirma består av Bjørgun Jønsberg (partner), Kristian Råum (advokat), Morten Christophersen (advokat), Arild Gjelsvik (advokat), Henrik Kolstad Torp (advokatfullmektig), Karoline Sture Sørensen (advokatfullmektig), Håkon Kristian Solberg (advokatfullmektig) og Yngve Kaldestad (siviløkonom), og har bred erfaring med rådgivning knyttet til taksering og bistand i klage- og rettssaker innen eiendomsskatt.

Artikkelforfattere er advokat Kristian Råum, advokat Morten Christophersen og advokatfullmektig Håkon Kristian Solberg, som alle er ansatt i EY Advokatfirma.

 

Powered by Labrador CMS