All time high

Transaksjonsvolumene i normalsegmentet har aldri vært høyere.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Mye har vært skrevet om de rekordhøye transaksjonsvolumene i 2015, og at det ligger an til en halvering av volumene i år. Det er totalvolumene.

Noen bråstopp i markedet er det langt i fra, men den store forskjellen fra 2015 er at det er langt færre store porteføljesalg, så å si ingen. Analysesjef Jo W. Gullhaugen i Union Gruppen er derfor ikke bekymret for transaksjonsmarkedet.

– Transaksjonsvolumet har aldri vært høyere enn så langt i 2016 for «melk og brød-eiendommer», det vil si opp mot 600 millioner kroner. Det var «megadealene» som førte til det ekstreme volumet i fjor, men antall transaksjoner er faktisk høyere så langt i år, sa Gullhaugen på en eiendomskonferanse i Telenor Arena onsdag.

Så langt i år har Union registrert 24 milliarder kroner i omsetningsvolumer av næringseiendom mellom 50 og 600 millioner kroner.

– Det er tidenes høyeste volumer i normalmarkedet for eiendommer, sa Gullhaugen på konferansen. De totale volumene ved utgangen av september anslår analysesjefen til 40 milliarder.

Union har for øvrig lave 3,9 prosent for prime yield, altså direkteavkastningskravet til de mest attraktive kontoreiendommene. Gapet til rentenivået er fortsatt på et fornuftig nivå, selv om samlet finansieringsrente nå typisk ligger på 3,60 prosent, ifølge den seneste bankundersøkelsen til Union Gruppen. Men de aller beste prosjektene får en lavere rentekostnad enn det.

– Vi tror prime yield blir liggende på dagens lave nivåer, men at det er noe mer å gå på for normalyielden. Vi går nå inn i en periode der finansieringsmarkedet ser ut til å bedres og leiemarkedet utvikler seg positivt. En prime yield på 3,9 prosent gir ringvirkninger for normalsegmentet, og vi venter at flere investorer søker ut på risikokurven for å få tilstrekkelig avkastning, sier Gullhaugen til NE nyheter. Spørsmålet er imidlertid om eiendom er dyrt allerede på dagens nivåer.

– Absolutt sett er eiendom dyrt, men man må se på prisingen relativt til andre aktivaklasser, som lange renteplasseringer. Eiendom er relativt billig sammenliknet med obligasjoner og vil fortsette å være attraktivt fremover, sa analysesjefen på konferansen.

Powered by Labrador CMS