Gir seg på topp

Publisert Sist oppdatert

– Det har vært en fantastisk reise, sier administrerende direktør Erik Lund i Höegh Eiendom, der han sitter på kontoret i Parkveien 55 like bak slottet.

Fra vinduet har han god utsikt til Indeksbygget, som Höegh Eiendom og Lars Winfeldt kjøpte av Hydros Pensjonskasse i 2003.

Les også: Ny i Entra

Les også: Styrker eiendom og entreprise

Les også: Får tre nye partnere

Markedet var helsvart

Kjøpesummen var 200 millioner kroner, og mange syntes prisen var høy. Også i Höegh Eiendom var det betenkeligheter med kjøpet. De satte en limit på 200 millioner kroner og hadde ikke vært med om prisen var 5 millioner høyere.

– Dette var jo etter dot.com-nedturen, og kontormarkedet var helsvart. Indeksbygget var helt tomt, derfor hengte vi opp et stort banner der det stod kontorlokaler fra 650 kroner per kvadratmeter. Vi fikk mye pepper for det i bransjen, forteller Lund.

Les også: Fem forretningsadvokater fusjonerer

Les også: Danske Bank inn i Nylander

Les også: Foss & Co Næringsmegling bytter navn

Sikret kontantstrøm

De fikk imidlertid inn leietakere og sikret en kontantstrøm frem til bygget ble rehabilitert i perioden 2007-2009. Nå var markedet langt bedre, og Höegh Eiendom fylte opp bygget med leietakere som betaler svært godt.

De beste lokalene har en leiepris på over 4.000 kroner per kvadratmeter. Indeksbygget er i dag verdt et sted mellom 1,5 og 2 milliarder kroner.

Les også: – Entra har blitt en gjøkunge

Ryddet opp

For Erik Lund startet  Höegh-eventyret med Ski Næringspark, hvor han var daglig leder. Höegh kjøpte næringsparken fra Avantor og Dyno Industrier i 1997, og Lund ble da forespurt om han ville være drivkraften bak eiendomssatsingen til shipping-arvingene.

Frem til da hadde satsingen på eiendom vært lite fokusert, og Lund gikk i gang med å rydde opp i porteføljen og selskapsstrukturene. Eiendomsvirksomheten ble samlet i Höegh Invest Eiendom, og flere eiendommer – deriblant Holmenkollen Park Hotel – ble solgt.

Les også: Går fra DTZ til CBRE

Les også: Fortsetter å vokse

Gigantiske planer

I dag har Höegh Eiendom ca. 400.000 kvadratmeter eiendom og årlige leieinntekter på rund 350 millioner kroner. Blant eiendommene er det tidligere anlegget til Arcus på Hasle i Oslo. Denne eiendommen er på over 100 mål, og Höegh Eiendom er i full gang med å bygge 220.000 kvadratmeter boliger og næringseiendom. Det første kontorbygget er allerede overlevert til Allergruppen.

Höegh Eiendom har også gigantiske planer i Moss etter at selskapet i 2006 kjøpte alle eiendommene til Peterson-gruppen i østfoldbyen. Det totale planområdet er på drøyt 300 mål og inkluderer en strandlinje på 1,5 kilometer.

Les også: Store planer for Ski

Strategisk posisjon

– Når det i 2020-2022 kommer dobbeltspor mellom Moss og Oslo, snakker vi om en reisevei på 25 minutter. Det har vært vår strategiske posisjon i Moss, forteller Lund.

Tanken er den samme i Ski, hvor Höegh Eiendom sammen med lokale partnere kan bygge 2.000-4.000 boliger og 100.000 kvadratmeter næringseiendom.

– Dobbeltsporet mellom Oslo og Ski er en realitet om 5 år. Det er helt åpenbart at en reisetid på bare 10 minutter vil gi et løft for eiendomsprisene i Ski, mener han.

Les også: Dagbladet til Hasle

Les også: Ny, stor leietaker til HasleLinje

Var store på Skøyen

På 80-tallet kjøpte Höegh flere eiendommer på Skøyen, og i 2002 fikk Lund ideen om rive et stort, åpent og stygt parkeringshus som lå like ved Drammensveien. Han ville i stedet bygge fire etasjer for parkering under bakken og bygge kontorer oppå.

Lund var svært fornøyd med å få gjennomslag for ideen, spesielt siden det bare hadde vært bygget to etasjer under bakken på Skøyen tidligere. Fremdriften gikk også bra, helt til han en fredag ettermiddag satt på en solfylt terrasse og ble oppring av entreprenøren Peab.

Les også: Fra sprit til eiendom

Les også: Her kommer opp mot 1000 nye boliger

Fare for ras

– De hadde problemer med spunten,  og det var overhengende fare for at Drammensveien skulle rase ned i den svære byggegropen. Heldigvis holdt de på å rive tidligere Norges Varemesse like ved, slik at vi kunne kjøre inn fyllmasse derfra. Det reddet oss, forteller Lund.

Dette ble en tøff sak for Peab, som allerede hadde slunkne ordrebøker etter dot.com-fallet.

– Men de tok ansvar og ryddet opp etter seg, det skal de ha. Og så ble det et veldig fint kontorbygg, hvor rederiet senere flyttet inn.

Les også: Höegh sikret seg TrioVing

Sjakktrekk med Esso

Lund husker også godt kjøpet av Esso Norges hovedkontor på Skøyen i 2005. Da Höegh Eiendom kort tid etter bestemte seg for å selge det nye bygget som rederiet var hovedleietaker i, ble dette gjort som en syndikering gjennom Pareto. Höegh Eiendom beholdt 25 prosent selv, noe som skulle vise seg å være et sjakktrekk.

Det Lund og eierne av Höegh Eiendom ikke visste, var at de resterende 75 prosentene raskt ble kjøpt av Norwegian Property (NPRO).

Les også: Höegh selger i sentrum

Telefon fra Brundtland

NPRO skulle på børs, og i prospektet var det bilde av Esso-bygget. Da var det ikke så rart at NPRO-styreleder Knut Brundtland ringte til Lund og fremførte budskapet om at de ville kjøpe eierandelen på 25 prosent.

Lund sa imidlertid nei. Med en eierandel på 25 prosent hadde de en trigger-posisjon og kunne forlange at eiendommen skulle legges ut for salg.

– Det endte med at NPRO ikke bare kjøpte denne eierandelen, men hele Skøyen-porteføljen vår, smiler Lund.

Liker å se muligheter

Neste år fyller Lund 62 år, og da synes han det er på tide å gi seg i Höegh Eiendom.

– Jeg føler meg privilegert som har hatt en så morsom, interessant og utfordrende jobb gjennom så mange år. Nå har jeg imidlertid kommet til et punkt hvor jeg ønsker meg en friere rolle, sier han.

Lund ønsker i stedet å bruke tiden sin på styreverv og prosjekter.

– Jeg er veldig glad i å se muligheter i prosjekter. Mange var hoderystende til Hasle Linje, men de aller fleste prosjekter er løsbare så lenge man klarer å tenke utenfor boksen, sier han.

Les også: Bymiljøetaten til HasleLinje

Les også: COWI flytter hit

 

Powered by Labrador CMS