Ukens tips: Lovendringer – endrede regler for frivillig registrering

Fra 1. juli 2014 trådte det i kraft nye regler nye reglene for frivillig registrering av utleiere av bygg eller anlegg i kraft.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Reglene innebærer et nytt to-sporet system for frivillig registrering, samt endringer knyttet til virkningstidspunktet for en slik registrering.

For å kunne frivillig registrere seg må en utleier leie ut arealer til en eller flere merverdiavgiftspliktige eller kompensasjonsberettigede leietakere, og ha en årlig leieinntekt fra slike leieforhold på minst NOK 50.000 over en tolv-måneders periode.

Før 1. juli 2014 var det et krav om innsendelse av samordnet registermelding del II med avkrysning for spesifikk søknad om frivillig registrering av utleiere av bygg- og anlegg. I den senere tid har vi sett en rekke eksempler på hvorledes denne firkantede reglen har slått uheldig ut for ulike typer næringsdrivende. Lovgiver har tatt disse utslagene på alvor, og fra 1. juli 2014 foreligger det nå et tosporet system for frivillig registrering i Merverdiavgiftsregisteret.

For virksomheter som allerede er ordinært registrert i Merverdiavgiftsregisteret, er det fra 1. juli 2014 to måter å frivillig registrere et utleieforhold på. Den første måten er ved særskilt søknad, som tidligere. Den andre måten følger nå av Mval. 2-3 (3), som sier at en utleier kan frivillig registrere et leieforhold dersom dette “behandles som merverdiavgiftspliktig”. Dette krever at utleier foretar et synbart og etterprøvbart valg om å frivillig registrere et konkret leieforhold. Dette gjøres typisk ved å sørge for at det i leiekontrakten angis at leie skal faktureres med mva, og at leieforholdet skal omfattes av utleiers frivillige registrering. Når leieforholdet begynner å løpe må leien faktureres og bokføres som avgiftspliktig omsetning i samsvar med gjeldende krav i avgifts- og bokføringslovgivningen. Vær oppmerksom på at denne fremgangsmåten for frivillig registrering kun omfatter arealer tilknyttet det aktuelle leieforholdet.

For virksomheter som ikke allerede er ordinært registrert i Merverdiavgiftsregisteret, foreligger det fremdeles et krav i merverdiavgiftsloven knyttet til en særskilt søknad om registrering for å kunne ansees frivillig registrert. Utleiere som ikke driver annen mva-pliktig virksomhet må således fremdeles sørge for å sende inn slik søknad til skattemyndighetene. Dette vil typisk kunne gjelde nystiftede SPV-eiendomsselskaper. En frivillig registrering vil omfatte alle de arealer som eies av utleier og som kan omfattes av en frivillig registrering, med mindre utleier aktivt gir skattemyndighetene informasjon om at konkrete arealer skal holdes utenfor.

Virkningstidspunktet for begge måtene å frivillig registrere seg på er også endret. Utleiere gis fra 1. juli rett til å velge et virkningstidspunkt som ligger innenfor en periode på seks måneder før leieforholdet er behandlet som merverdiavgiftspliktig eller sendt søknad om frivillig registrering er sendt. Tidligere gav en frivillig registrering kun virkning fra den avgiftstermin søknaden ble sendt.

For nærmere informasjon om den nye ordningen, se SKD-melding 5/14.

——————

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

 

Om artikkelforfatterne:

Anders Myklebust er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde for skatterett. 

Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS