Solgt for 185 mill.

Havila Ariel har solgt Holsetgata 11 og 22 på Hamar til Malling & Co Eiendomskapital.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av den ferske halvårsrapporten til Malling & Co Markets. Havila Ariel kjøpte i juni 2010 det såkalte Biohuset i Holsetgata 22 (se foto) for nettopp 185 millioner. Med en transaksjonssum nå på 185 millioner, har de bare fått igjen pengene.

Leietakerne er ifølge rapporten Høgskolen i Hedmark med flere. Statlige leietakere stod i 2010 for ca. 88 prosent av leieinntektene i Biohuset. Om lag 75 prosent av leiekontraktene den gangen var langsiktige avtaler, den lengste med utløp 1. august 2025. Den vektede gjenværende leieperioden for tre år siden var ca. 10,5 år.

16 milliarderMalling & Co skriver i rapporten om transaksjonsmarkedet at etter en treg start på året, har aktivitetene tatt seg opp utover våren. De har registrert volumer på rundt 16 milliarder kroner så langt i år, fordelt på ca. 60 transaksjoner. Akershus Eiendom regnet med rundt 20 milliarder i transaksjonsvolumer ved halvårsskiftet.

De åtte største transaksjonene i første halvår utgjør ifølge Malling & Co over 50 prosent av de totale volumene. Kontortransaksjoner har stått for halvparten av omsetningen så langt i år.

De aller beste objektene – prime – er fortsatt sterkt etterspurt, men det er få objekter til salgs i det aller øverste segmentet. Beliggenheten er som vanlig særdeles viktig for prisen, og skillet mellom topp beliggenhet og sekundær beliggenhet gir ifølge næringsmegleren klare prisutslag. For de beste objektene er etterspørselen større enn tilbudet.

For høye forventningerMalling & Co trekker frem at Deloitte-bygget i Bjørvika ble solgt til en direkteavkastning – yield – under 5 prosent, som bekrefter den høye betalingsviljen. Denne eiendommen ble imidlertid kjøpt med en betydelig underleie i forhold til hva markedet oppfatter som markedsmessig leie.

Direkteavkastningskravet til de aller beste kontorobjektene ligger for tiden i overkant av 5 prosent. Gitt dagens renteprognoser tilsier Mallings hovedscenario en relativt flat yieldutvikling fremover, men med risiko for yieldoppgang hvis krisen i eurosonen tiltar ytterligere.

Mer risikoutsatte prosjekter er også i vinden, og i rapporten trekkes frem at JM nylig kjøpte store deler av ABB-bygget på Billingstad med boligkonvertering i tankene. Når det gjelder «normaleiendommene» med sekundære beliggenheter og høyere leietakerrisiko, opplever Malling at selgere ofte har høye prisforventninger.

Powered by Labrador CMS