Kongen av Barcode

Braathen Eiendom har kjøpt Deloitte-bygget i Bjørvika fra Oslo S Utvikling (OSU).

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Dermed har det siste store bygget i Barcode-rekken fått en eier, og Braathen Eiendom er nå virkelig blitt den store Barcode-eieren. Selskapet eier fra tidligere Visma-bygget i Bjørvika på 25 000 kvadratmeter og 50,5 prosent av PWC-bygget i Bjørvika (andel 8000 kvadratmeter).

Finansavisen spekulerer i en direkteavkastning under 5 prosent. Da DNB kjøpte hovedkontoret sitt i januar i fjor til 4,8 milliarder kroner, skjedde det til en netto direkteavkastning ned mot 5 prosent. NEnyheter har fra velinformert hold hørt at den faktiske direkteavkastningen var under 5 prosent, på grunn av høyere estimerte eierkostnader. DNB betalte for øvrig 60 000 kroner kvadratmeteren.

Befester posisjonenAdm. direktør Leif Arne Røsnes i Braathen Eiendom vil ikke ut med hva de har betalt for Deloitte-bygget.

– Prisen er høy, det er det ingen tvil om, men den befester vår posisjon i Bjørvika. Når vi får dette bygget, har vi de tre store kommersielle kontorbyggene i Barcode-området, sier Røsnes til Finansavisen.

Ifølge hjemmesidene til OSU er Deloitte-bygget på 17 000 kvadratmeter. Finansavisen skriver at arealet er 18 000 kvadratmeter, hvorav 15 000 kvadratmeter med kontorarealer. Avisen spekulerer i en kjøpesum på 850 millioner kroner. Det tilsvarer i så fall 50 000 kroner kvadratmeteren, regnet av totalarealet.

Vel 40 millioner?Deloitte skal betale 2700 kroner kvadratmeteren i leie frem til 2025, som er 500-600 kroner lavere enn leien i DNB-bygget. Forutsetter vi 2700 kroner kvadratmeteren og 15 000 kvadratmeter kontorlokaler, tilsvarer det 40,5 millioner kroner i brutto leieinntekter fra kontordelen.

Med 5 prosent eierkostnader snakker vi om nettoinntekter på 38,5 millioner kroner. En netto direkteavkastning på 5 prosent indikerer en pris på 770 millioner kroner, men det er trolig noen tilleggsinntekter fra de resterende arealene. 40 millioner i nettoinntekter og 5 prosent yield, gir en salgspris på 800 millioner kroner, 4,75 prosent i yield indikerer 840 millioner kroner. Braathen Eiendom opererer selv med høyere eierkostnader enn så å si alle andre aktører.

Har kjøpt lavtLeif Arne Røsnes opplyste til NEnyheter i november i fjor at de har kjøpt store bygg til en lav direkteavkastning, men lever godt med det. Braathen var den første store kjøperen i Bjørvika, med avtalte leienivåer godt under dagens markedsleier.

– Vi har betalt 37 000 kroner kvadratmeteren for byggene i Bjørvika. Jeg mener det er en hyggelig pris, og vi har et langsiktig perspektiv på eierskapet og er ikke så opptatt av direkteavkastningen de første årene. Det vi har gjort i Bjørvika, er vi veldig tilfredse med, sa Røsnes den gangen.

 

Powered by Labrador CMS