Fersk dom kan true flomkommuner

Publisert Sist oppdatert

De siste dagens flomherjinger i Norge har nok en gang satt fokus på bygging i rasfarlige områder. Spesielt er dette aktualisert i Kvam kommune i Gudbrandsdalen, hvor flom for andre gang på to år har ført til store skader. Flere av innbyggerne har så vidt satt nøkkelen i ny bolig etter forrige flomkatastrofe, før vannet rev med seg det nye huset.

Enorme skadesummerForsikringsselskapene er også lite fornøyde over utviklingen. Per nå er det innberettet 900 skader til en verdi av 108 millioner kroner. Og tallene forventes å stige. Selskapene liker dårlig at kommunene ikke har greid å opprette sikringstiltak, når historien viser at områdene ikke er trygge ved stor nedbør.

Les også: Dyre vannskader

Les også: Grunneiere varsler millionkrav I så måte kan en fersk dom fra Nord-Gudbrandsdal tingrett få betydning for kommunenes ansvar ved naturskader:

Den lokale utbyggeren Kjell Roar Madsen og hans selskap Nissegården AS gikk i fjor til sak mot Lom kommune og KLP Skadeforsikring. Bakgrunnen var at han først hadde fått ja til å bygge ut eiendommen Nordre Vike i Lom med hytter og fritidsboliger. Senere trakk kommunen tillatelsen tilbake.

Traff flomtoppenMadsen gikk til rettssak mot kommunen og kommunens forsikringsselskap, KLP Skadeforsikring, fordi han hadde fått tillatelser til å bygge på et område som kommunen plutselig mente var rasfarlig.

Og denne uken, akkurat da flomtoppen er på det høyeste i Gudbrandsdalen, slår Nord-Gudbrandsdal tingrett fast at Lom kommune er erstatningspliktig overfor Kjell Roar Madsen.

– Lom kommune kjente til at det var rasfare i området, blant annet fremgikk det i reguleringsplanen. Men på tross av denne viten om rasfaren ble det ikke innhentet sakkyndige uttaleser om rasfaren på det omsøkte arealet, sier Madsens prosessfullmektig, advokat Christian Wefling til Gudbrandsdalen Dagningen.

Les også: Kenneth Sandvold frifunnet av Høyesterett

Les også: Havnet i heisen ved dom

– Skulle nedlagt byggeforbud– Kommunen hadde en klar plikt til å ha fått utført undersøkelser før det ble gitt byggetillatelser, og i forbindelse med utarbeidelsen av ny reguleringsplan. Kommunen skulle nedlagt byggeforbud eller byggestopp, sier advokat Wefling.

Christian Weflings syn er at kommunen ikke fulgte opp og dermed handlet uaktsomt, noe som har påført utbygger store økonomiske tap.

Les også: Uten spor etter storbrann i Eiker

Les også: Saksøker kommune for rotete saksbehandling

Ukjent erstatningskravLom kommune må nå vurdere om de vil anke saken, og den er derfor ikke rettskraftig. Utbygger Madsen har ikke fremmet et konkret erstatningsbeløp, men det er på det rene at KLP Skadeforsikring har begrenset erstatningsansvar oppad til 10 millioner kroner.

I tillegg kommer et eventuelt krav mot Lom kommune komme. Retten har gitt Madsen fullt gehør for sine synspunkter, og de saksøkte partene er dømt til å erstatte Madsens saksomkostninger på nærmere 140.000 kroner, skriver GD.

Les også: Langemyhr vil ha erstatning

Les også: Ny dom legger strengere ansvar på kommunene

– Interessant domAdvokat og partner Sam Harris i advokatfirmaet BA-HR i Oslo finner dommen interessant.

– Dommen gjelder en i og for seg velkjent problemstilling, om det offentliges mulige ansvar for å ha gitt tillatelser der det samtidig foreligger en eller annen form for risiko. Noen ganger kan det også være spørsmål om en kommunes ansvar for informasjon – eller tilbakehold av informasjon – som gjelder ulike former for risiko knyttet til ulike områder av kommunen, sier Harris til Estate Nyheter.

Han er spent på om saken går videre i rettssystemet.

– Rettspraksis i slike saker må sies å ha vært varierende, men felles er at det skal en del til før det blir ansvar for det offentlige. Dermed er det heller ikke veldig mange eksempler fra rettspraksis på at det konkluderes med et omfattende ansvar. I så måte er tingrettsdommen som gjelder Lom interessant. Men det gjenstår jo å se om den blir siste ord, sier BA-HR-advokat Sam Harris.

Powered by Labrador CMS