Juss:

MAGERT UTBYTTE: Nesodden kommune og Viken fylkeskommune har nylig møtt hverandre i retten i forbindelse med en husleiekrangel. Resultatet ble magert for begge parter.

Viken fylkeskommune og Nesodden kommune mener de har millioner i utestående husleie hos hverandre. Tull og tøys, svarer retten

Viken fylkeskommune krever 8,3 millioner kroner til gode fra Nesodden kommune, mens Nesodden kommune krever 4,5 millioner kroner fra Viken fylkeskommune. Nå har Follo og Nordre Østfold tingrett sett på saken.

Publisert

Nesodden videregående skole ble bygget i 1980. Eier av bygget er Viken fylkeskommune.

Det var Viken fylkeskommune, den gang Akershus fylkeskommune, som sto for finansieringen av byggingen av skolen. Etter avtale mellom fylkeskommunen og Nesodden kommune dekket kommunen byggeutgiftene til biblioteklokalene i bygget, mot å få en disposisjonsrett til lokalene.

Avtale mellom fylkeskommunen og kommunen om driften av biblioteket ble inngått i 1983. Samtidig ble det inngått avtale mellom fylkeskommunen og kommunen om felles bruk og drift av Nesoddhallen og helsestasjon, som var eiet av kommunen.

Nesodden kommune tok i bruk biblioteklokalene i skolebygget i 1980, og brukte lokalene frem til 1991. Det ble da avtalt mellom kommunen og fylkeskommunen at kommunen skulle flytte sitt bibliotek ut av skolebygget, og at fylkeskommunen skulle disponere lokalene i skolebygget. Kommunen inngikk avtale med Realkreditt om leie av biblioteklokaler i NB-gården på Nesodden, og det ble avtalt at fylkeskommunen skulle betale leie til kommunen.

I mai 2012 flyttet kommunen ut fra biblioteklokalene i NB-gården og tok i bruk biblioteklokalene i det nyoppførte kommunehuset Tangenten.

Fylkeskommunen fortsatte frem til første halvår av 2018 å betale leie til kommunen. Etter dette motsatte fylkeskommunen seg å betale ytterligere. Ved brev av 7. november 2018 viste fylkeskommunen til at kommunen i 2012 hadde flyttet biblioteklokalene til Tangenten, og ga uttrykk for at avtalen om disposisjonsrett fra 1980 ble ansett som opphørt og at krav om refusjon av leie heretter ville bli avvist.

Nesodden kommune har fra 2. halvår i 2018 til og med 2. halvår av 2021 fortsatt å sende fakturaer til fylkeskommunen for leie av biblioteklokalene i skolebygget. Det samlede husleiekravet utgjør 4.419.288 kroner, med tillegg av forsinkelsesrente.

Kontret med motkrav

Ved faktura av 9. april 2021 fremsatte fylkeskommunen krav om tilbakebetaling av husleie for perioden fra 2012 til 2018. Det samlede kravet var på 8.348.523 kroner, hvorav innbetalt husleie utgjorde 5.527.482 kroner og forsinkelsesrente utgjorde 2.821.041 kroner.

Ved stevning av 27. mai 2021 tok Nesodden kommune ut søksmål mot Viken fylkeskommune med krav om betaling av utestående husleie for perioden 2018-2021, samt husleie som vil bli fakturert i fremtiden.

I tilsvar av 19. juni 2021 bestred fylkeskommunen kommunens krav og fremsatte samtidig motkrav om tilbakebetaling av innbetalt husleie for perioden 2012 til 2018.

Partene møttes til rettsmekling i oktober i fjor, men lyktes ikke å komme frem til noen løsning.

Dermed ble det rettssak. Hovedforhandling ble holdt i midten av januar i år i Follo og Nordre Østfold tingretts lokaler.

Denne uken kom dommen. Retten har kommet til at Viken fylkeskommune må frifinnes for Nesodden kommunes krav om betaling av husleie. Videre har retten kommet til at kommunen må frifinnes for fylkeskommunens motkrav om tilbakebetaling av betalt leie.

Retten konstaterer at kommunens krav om husleie baserer seg på en avtale inngått i 1983 om kommunes disposisjonsrett til biblioteklokalene i Nesodden videregående skole, og en etterfølgende avtale fra 1991, der Viken fylkeskommune overtok bruken av lokalene og påtok seg å betale husleie til Nesodden kommune.

- Retten har kommet til at avtalen fra 1991 må forstås som en avtale om refusjon av kommunens leieutgifter i NB-gården, og at avtalen ikke danner grunnlag for en fortsatt betaling fra fylkeskommunen etter at dette leieforholdet ble avsluttet, selv om kommunen i 1983 fikk disposisjonsrett til lokalene.

- Foreldet

Retten avviser Viken fylkeskommunes krav om tilbakebetaling av innbetalt husleie på bakgrunn av at kravet er foreldet.

- Retten legger her særlig vekt på at fylkeskommunen var klar over forholdet allerede i 2018 og at det bevisst ble gjort det valg å ikke be om tilbakebetaling. Et slikt krav ble først fremmet tre år senere. Videre legger retten vekt på at også fylkeskommunen kan bebreides for at forholdet ikke ble adressert tidligere. En rekke sentrale personer i fylkeskommunen var vel kjent med kommunens nye bibliotek i Tangenten. Fylkeskommunen så først etter seks år nærmere på hva som lå til grunn for husleiebetaling til kommunen.

Follo og Nordre Østfold tingrett slår dermed fast at ingen av partene har noe å kreve av den andre.

Det samme gjelder for sakskostnadene, hvor partene ble sendt hjem fra rettslokalene med beskjed fra rettens administrator om å dekke sine egne sakskostnader.

Powered by Labrador CMS