MENER KOMMUNEN MÅ BETALE FOR FORURENSNING: NRKs kommende hovedsete i Midt-Norge blir i Entras nybygg i Holtermanns veg 1-13. Entra klandrer Trondheim kommune for ekstrakostnader forbundet med forurensning i grunnen.

Trondheim kommune frifunnet i Entra-søksmål

Eiendomsselskapet mener kommunen må betale erstatning for forurensning i grunnen. – Kravet er foreldet, slår retten fast.

Publisert Sist oppdatert

Ved nyttår ble det kjent at NRKs kommende hovedsete i Midt-Norge fra 2025 blir Entras nybygg i Holtermanns veg 1-13 på Elgeseter. Her får NRK få ca. 9.600 kvadratmeter tilpasset en digital arbeidshverdag, og med det siste av teknologi for å ivareta allmennkringkasterens fremtidige behov.

Entras prosjekt i Holtermanns veg er selskapets største utviklingsprosjekt i Trondheim, med totalt mer enn 48.000 kvadratmeter kontor- og næringsarealer. Første byggetrinn på 11.700 kvadratmeter ble ferdigstilt i 2020.

Kjøpte fra Trondheim kommune i 2010

Entra kjøpte eiendommen fra Trondheim kommune i 2010. Overgangssummen var 91 millioner kroner. Den formelle kjøperen var Entra-selskapet Holtermanns veg 1-13 AS.

Entra engasjerte Rambøll for å utarbeide en miljøsaneringsbeskrivelse, og da primært knyttet til et bygg på eiendommen som skulle rives. Rivningsarbeider ble igangsatt i 2012. Deretter fortsatte en periode med utviklings- og reguleringsarbeid. Detaljregulering ble vedtatt av kommunen i november 2015. Det følger av detaljreguleringens § 8.2 om forurenset grunn at igangsettingstillatelse forutsatte en godkjent tiltaksplan for håndtering av forurenset grunn, alternativt dokumentasjon på at grunnen ikke var forurenset.

Rammetillatelse for byggetrinn 1 ble gitt i juni 2018. Veidekke Entreprenør AS ble engasjert av Entra for byggetrinn 1. Veidekket engasjerte Multiconsult for å utarbeide tiltaksplan for håndtering av forurensede masser. Det fremgikk av denne at det var anslått at byggetrinn 1 ville generere ca. 10.000 m3 med overskuddsmasser.

Sluttrapporten etter at gravearbeidene var ferdig, viste håndtering av 12.200 m3 masser. Av dette var 1173 tonn levert til Rimol Miljøpark og 58 tonn forurenset betong (krom).

Ekstrakostnader på 14 millioner

Entras kostnader forbundet med sanering av den forurensede grunnen kom på over 14 millioner kroner. Disse kostnadene mener Entra at kommunen må betale. Trondheim kommune har avvist kravet. Entra valgte derfor å stevne kommunen med krav om erstatning, og i slutten av november møttes partene for rettssak over tre dager i Trøndelag tingrett.

Entra har anført at kommunen i kjøpekontrakten påtok seg en garantiforpliktelse knyttet til forurensning i grunnen. Kommunen har aldri nektet for det, men har argumentert for at kravet er utløpt.

Og det er Trøndelag tingrett enig i. Tingrettsdommer Magnhild Børsting Røe konkluderer med at en fristberegning med utgangspunkt i foreldelsesloven § 3 nr. 4 forutsetter at garantien som er gitt er avgrenset i tid.

- Dersom loven skulle tolkes slik Entra anfører, ville i prinsippet en tidsubestemt eller evigvarende garanti, som i tillegg ikke er omfattet av reklamasjonsreglene, i prinsippet altså aldri foreldes. En slik avtale og ordning vil lett være i strid med foreldelsesloven § 28 nr. 1 og dermed ugyldig, skriver Bøe i den ferske dommen.

- Synes å ha gått i glemmeboken

- Retten mener også at den ovennevnte forståelsen av lovens ordlyd er den som harmonerer best med hensynene bak foreldelsesinstituttet. Retten tenker da særlig på avviklingshensynet, bevishensynet, innrettelseshensyn og rettstekniske og prosessøkonomiske hensyn. Bevisførselen under hovedforhandlingen har vist at avtaleforpliktelsen fra 2010 faktisk synes å ha gått i glemmeboken, ikke bare hos kommunens eierskapsenhet, men også hos prosjektledelsen i Entra.

- Kravet som er fremsatt er derfor foreldet i sin helhet da foreldelse må beregnes med utgangspunkt i overtakelsesdatoen i 2010, med tillegg av 1 års tilleggsfrist fra da forurensing ble oppdaget i grunnen, jf. foreldelsesloven § 10 nr. 1, slår Trøndelag tingrett fast.

I dommen, som ikke er rettskraftig, dømmes Holtermanns veg 1-13 AS til å betale Trondheim kommunes sakskostnader på 330.000 kroner.

Kommunens prosessfullmektig var advokat Lars Marius Heggberget og advokatfullmektig Audun Nagelhus. 

Entras prosessfullmektig var advokat Erlend Wallevik Holstrøm og advokatfullmektig Severin Slottemo Lyngstad.

Powered by Labrador CMS