Tallenes tale fra de som sitter tett på markedet!

Seneste rapporten fra Colliers belyser viktige trender og gir deg de seneste oppdateringene innen næringseiendomsmarkedet.

2016 var et godt år for næringseiendom i Norge, vi nådde et transaksjonsvolum på NOK 73 milliarder. Dette er det nest høyeste transaksjonsvolum gjennom tidene, og med et rekordhøyt antall transaksjoner. Med mer enn 200 transaksjoner på over NOK 50 mill,  og ingen rekordstore transaksjoner, viser dette et sterkt  eiendomsmarked med et bredt antall transaksjoner.

Og det er ingen grunn til å tro at dette ikke vil vare inn i 2017. Vi i Colliers International AS tror på et transaksjonsvolum på NOK 65 milliarder i 2017, og at de utenlandske investorene vil ta en større andel enn i 2016. Det blir imidlertid spennende å se tilgjengeligheten på finansiering i 2017, for dette er en av de faktorene som kan påvirke markedet negativt hvis bankene strammer inn ytterligere.

Leieprisene for kontor har hatt en god utvikling de siste 6 månedene. Dette kommer mye av at ledigheten på kontor i Oslo er redusert til 7,7%, og vi forventer en ytterligere nedgang. I tillegg ser vi at de fleste leietakere nå tar seg råd til en bedre oppgradering av arealene, noe som også fører til leievekst. I de sentrale delene av Oslo begynner tilgjengeligheten på moderne kontorlokaler å bli trang.

Innen butikkeiendom ser vi imidlertid at flere og flere butikker sliter, og vi tror at leienivåene innen butikklokaler kan falle fremover. Et unntak fra denne regelen er ultra eksklusive brand butikker som Luis Vuitton, hvor vi fremover vil få flere nye brands til Norge med stor betalingsevne og vilje. Den vanlige butikkdriver derimot sliter. Dette gjelder både med gatebeliggenhet og på kjøpesenter. Vi trenger flere nye brands og diversifisering. Dette blir spennende, og Colliers International vil være en av pådriverne.

Last ned vår markedsrapport og se hva vi i Colliers International mener om fremtiden for næringseiendom i Norge.

Aleksander Gukild analysesjef Mobil: +47 926 15 338 E-post: [email protected]