Aktuelt:

VEST: Denne bygården i Frogner bydel er verdt store summer.
VEST: Denne bygården i Frogner bydel er verdt store summer.

Stortinget kan cashe inn 200 mill på denne eiendommen

Dersom Stortinget skulle stramme inn på pendlerboliger og trenger penger til å dekke overskridelsene på det mye omtalte postmottaket, kan denne bygården i Parkveien gi et solid bidrag.

Publisert Sist oppdatert

Stortingsrepresentanter som bor over fire mil fra jobben har tilgang på gratis leilighet i hovedstaden. Som Estate Nyheter skrev om i går eier Stortinget leiligheter i Oslo sentrum for nær en milliard kroner. Det inkluderer en 50 år gammel hel bygård i Parkveien, like bak Slottet.

Skal vi tro Anders Langting i Privatmegleren som er ekspert på salg av bygårder i Oslo, er den bygården verdt mye penger hvis den blir lagt ut i markedet.

- Jeg solgte nylig en bygård fra 1890-årene i god stand for 115.000 kroner kvadratmeteren i denne bydelen. Den i Parkveien er mye nyere, og med betongskillere er den enda mer attraktiv i markedet, påpeker han.

Langtind svarer umiddelbart et prisnivå mellom 90.000 og 120.000 kroner per kvadratmeter hvis den bygården hadde blitt lagt ut i markedet.

- Og en såpass ny og renovert bygård med den sentrale beliggenheten på Oslo vest hadde blitt solgt i løpet av en uke, sier han.

Det er umulig å si hvor mange kvadratmeter Stortingets bygård i Parkveien er, men en rask måling på nettet viser en grunnflate på ca. 300 kvadratmeter i seks til åtte etasjer. Legger vi 2.000 kvadratmeter til grunn med 100.000 kroner per meter, kan bygården være verdt rundt 200 millioner kroner.

Bruker millionbeløp på drift

De seneste årene har representantenes boliger blitt totalt oppusset gjennom Stortingets vedlikeholdsprogram for å etablere en mer uniform standard.

- Samtlige leiligheter holder nå en enhetlig, nøktern standard og er funksjonelt tilpasset representantenes behov, heter det i Stortingets årsrapport for 2020.

Dette arbeidet inkluderer alt fra totalrehabilitering av 33 pendlerboliger, en ny person- og bilheis, flere titalls nye bad, kjøkken og elektriske installasjoner. I tillegg til oppgradering av alle flater, innvendige dører og gulv, brannvarslingsanlegg og sprinkleranlegg i et helt bygg.

På toppen av disse utgiftene er det slett ikke gratis å drifte porteføljen.

I en anbudskonkurranse fra 2019 kommer det frem at det i tilknytning til inn- og utflyttinger skal gjennomføres hovedrengjøring av leilighetene. I tillegg til årlig hovedrengjøring av ca. 50 bebodde leiligheter. Ved Stortingsvalg gjennomføres hovedrengjøring av ca. 100 leiligheter i august/september. Rammeavtalen inkluderer også ukentlig trappevask på to ulike adresser samt ad hoc-rengjøring og rens av gardiner.

Estimert verdi på denne jobben var da satt til 1,3 millioner kroner før moms.

Møbler og gardiner

Allerede i 2009 bragte Aftenposten en oversikt som viste noen av driftskostnadene med stortingsrepresentantenes gratisboliger og kom frem til 27,6 millioner kroner inkludert:

• Leie vaskehjelp for 711.000 kroner.

• Nye møbler for 773.000 kroner.

• Nye gardiner for 274.000 kroner.

• Annet inventar og utstyr for 1,5 millioner kroner.

• En politiker fikk nye stressless-stoler til 18.200 kroner.

• En annen ville ha nytt skap på soverommet til 12.584 kroner.

• Utgifter til telefon og nettbruk 1,8 millioner kroner.

• Blomster for 43.000 kroner.

• Interiørarkitekttjenester på 295.000 kroner.

- Selv om Stortinget har brukt 102 millioner kroner på nye leiligheter, har det allerede kommet kritiske spørsmål fra representanter. Enkelte oppfatter leilighetene (i Fredensborgveien, Estates anm.) som små og trange, skrev Aftenposten da.

Powered by Labrador CMS