Aktuelt:

VULKAN: Her i Maridalsveien i Oslo sentrum ligger Stortinget 38 nyeste leiligheter.
VULKAN: Her i Maridalsveien i Oslo sentrum ligger Stortinget 38 nyeste leiligheter.

Stortinget eier pendlerboliger for nær en milliard kroner

De 143 leilighetene som disponeres gratis av stortingsrepresentanter er lokalisert i noen av byens høyest prisede bydeler.

Publisert Sist oppdatert

Av sikkerhetsgrunner oppgir ikke Stortingets administrasjon adressene, men Estate Nyheter erfarer at samtlige ligger på vestsiden av Akerselva. Totalt 9.000 kvadratmeter i noen av hovedstadens dyreste strøk. Det gir et gjennomsnitt på 63 kvadratmeter per leilighet der representantene bor uten å betale fem øre i leie.

Leilighetene skal dekke boligbehovet til stortingsrepresentanter som er folkeregistrert eller faktisk bosatt mer enn fire mil i kjørelengde fra Stortinget. De fleste boligene er bebodd til enhver tid.

Solgte gamle, kjøpte nye

Flere steder eier Stortinget mange leiligheter i samme boligkompleks. I 2009 for eksempel kjøpte nasjonalforsamlingens administrasjon 28 nye leiligheter i Fredensborgveien for over 100 millioner kroner. Samtidig solgte de 18 leiligheter Sigurd Syrsgate på Skøyen og fire leiligheter i Parkveien.

I 2013 la de 125,4 millioner kroner på bordet for å kjøpe 38 av 117 kliss nye leiligheter i to av tre blokker i Nordre Kvartal på Vulkan i Grünerløkka bydel, et par kvartaler unna de i Fredensborgveien. Dette er i Aspelin Ramms svært vellykkede byutviklingsprosjekt med 29.000 kvadratmeter fordelt på parkeringsanlegg, næringsareal og 117 boliger med takterrasser på toppen.

Stortinget er ikke aktive med kjøp og salg av boliger i markedet, dermed er Vulkan deres hittil siste boligkjøp. I tillegg eier de rundt 34 leiligheter fordelt på flere bygårder i Grønnegate i Frogner bydel. I Parkveien har de lenge eid en hel bygård som ofte kalles Stortingets såkalte hybelhus, samt elleve leiligheter i Pilestredet i sentrum og Hoffsveien på Skøyen.

Stortingets direktør Marianne Andreassen sier til Estate Nyheter at de ikke har foretatt verdivurdering av pendlerboligene. Dermed kan hun ikke si hvilken verdi disse boligene utgjør.

900 millioner kroner

I disse dager ligger en 33 kvadratmeter stor leilighet for salg i Grønnegata 10. Prisforlangende for boligen i bygården fra 1966 er 4,05 millioner kroner, som gir en kvadratmeterpris på snaut 123.000 kroner.

På Vulkan selges en 85 kvadratmeter stor leilighet på gatenivå, inkludert hybel, med prisforlangende 7,75 millioner kroner. Der er kvadratmeterprisen over 91.000.

UTSKIFTNING. Leilighetene i Fredensborgveien erstattet flere eldre enheter.
UTSKIFTNING. Leilighetene i Fredensborgveien erstattet flere eldre enheter.

Gjennomsnittsprisen per kvadratmeter i Frogner bydel er 106.000 kroner ifølge Krogsveens boligprisstatistikk. På Grünerløkka synker den til 93.000, mens Oslo som helhet tikker inn på drøyt 86.000.

Legger man 100.000 kroner til grunn for de 9.000 kvadratmeterne, eier Stortinget leiligheter for 900 millioner kroner i Oslo.

Trolig er den reelle prisen en god del høyere med tanke på disse bydelenes popularitet.

- Er det noen gang vurdert å selge dyre leiligheter i sentrum/vestkanten for å kjøpe i rimeligere løsninger i øst?

- Det har vært vurdert, men nærhet til Stortinget er viktig for representantene som er pendlere, sier direktør Andreassen.

Ikke i Oslo øst

Dermed ser det ikke ut til at Stortinget eier leiligheter på for eksempel Ensjø, Romsås, Tveita, Linderud, Furuseth eller andre steder på Oslos østkant som har svært gode T-baneforbindelser til sentrum.

GAMMELT: Hybelhuset i Parkveien har lenge vært i Storitngets eie.
GAMMELT: Hybelhuset i Parkveien har lenge vært i Storitngets eie.

Og det er en årsak bak denne ordningen.

- Hva er grunnen til at Stortinget eier boliger i stedet for å leie eller dekke representantenes leie opp til en viss sum?

- Dette er en ordning som gir oss nødvendig forutsigbarhet og fleksibilitet til å dekke utenbys representanters boligbehov, et behov som varierer fra periode til periode og innenfor en periode, påpeker hun.

Stortingets boligmasse i 2017 besto av:

• 2 handicaptilpassede enheter

• 3 ettroms

• 57 toroms

• 68 treroms

• 12 fireroms

• 1 femroms

Powered by Labrador CMS