Størrelsen på søkene stuper

Publisert Sist oppdatert

Dette kommer frem i Malling & Co sin siste markedsrapport. Der skriver de at fra januar og frem til november, så har det i Oslo vært ute søk på til sammen cirka 115.000 kvadratmeter. Det er omtrent som de foregående årene.

Det som imidlertid har endret seg er størrelsen på søkene. Antallet kvadratmeter som hvert selskap ønsker å leie har altså gått dramatisk ned. Mens det gjennomsnittlige søket i 2010 var på 4500 kvadratmeter, så er det i år altså på bare 1700 kvadratmeter. I fjor var gjennomsnittssøket på 2200 kvadratmeter. 

Samtidig må det også legges til at gjennomsnittsøket i 2013 var helt nede i 1500 kvadratmeter. Årets gjennomsnittsøk er derfor ikke rekordlavt, men likevel veldig lavt. 

Les også: Her er lager like dyrt som kontor

Les også: Avventende leiemarked i Trondheim

Tror på bedring

Malling & Co tror imidlertid at det kommer til å bedre seg fremover. De skriver at ifølge deres database, så skal flere store selskaper i flere av de største norske byene vurdere å flytte på seg de kommende årene. De skriver blant annet at flere offentlige leietakere vil søke i markedet for nye lokaler. 

Et annet trekk er at ting tar veldig lang tid. Av ti store søk på over 5000 kvadratmeter som ble satt i gang i fjor, så er tre fremdeles i prosess. 

Les også: Takket nei til Victoria’s Secret

600.00 ledige kvadratmeter

Det samlede kontortilbudet i Oslo er per oktober på 860.000 kvadratmeter, men dette inkluderer også prosjekterte bygg og en lengre horisont enn 12 måneder. Ser man innenfor de neste tolv månedene, så er ledigheten på 600.000 kvadratmeter. Det gir en ledighet på 7,9 prosent, noe som ifølge Malling & Co er det høyeste i 2015, men ørlite ned fra oktober 2014. 

Desidert høyeste er ledigheten på Lysaker, hvor den for øyeblikket er på 17 prosent. Deretter følger Billingstad med en ledighet på 13 prosent. 

I CBD er ledigheten også relativt høy. Den ligger ifølge meglerhuset på 10 prosent, noe som også er status for Skøyen. 

Les også: – Ikke rom for økte leiepriser

Les også: Leieprisfall på 5 til 15 prosent

 

 

Powered by Labrador CMS