Skuffet over grønn skattekommisjon

Publisert Sist oppdatert

Hovedmålet for det grønne skatteutvalgets arbeid har vært å vurdere om og hvordan en ved økt bruk av klima- og miljøbegrunnede avgifter, og reduksjoner i andre skatter og avgifter, kan oppnå både lavere utslipp av klimagasser, et bedre miljø og en god økonomisk utvikling. 

 – En åpenbar vei vil være å innrette skattesystemet slik at det stimulerer til investering i energibesparende og klimagunstig teknologi i både nye bygg og opprusting av den eksisterende bygningsmassen. På denne bakgrunn er det skuffende at Grønn skattekommisjon totalt forbigår det store samfunnsmessige potensialet som ligger i en grønn dreining av skatteregimet også for eiendom, sier administrerende direktør Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom.

– Kommisjonen berører ikke eiendomsbransjen i det hele i sin innstilling, ut over å si seg enig med Scheel-utvalget i at eiendomsskatten bør økes og selskapsskatten senkes, sier Askjer.

Les også: – Norsk Eiendom burde engasjert seg før

Les også: – Har ikke sovet i timen

Han viser til at eiendomsmassen i Norge står for 40 prosent av landets stasjonære energibruk. Det er tidligere påvist betydelige potensialer til omfattende reduksjoner i energibruken og dermed klimapåvirkningen. 

Utvalgets mandat har vært både å vurdere omfang og nivå på eksisterende miljøavgifter og om avgiftene virker etter hensikten. Videre har utvalgets oppdrag vært å vurdere om det kan innføres treffsikre miljøavgifter på nye områder, om noen av de eksisterende bør fjernes, og om det kan/bør «gjøres andre treffsikre endringer i skattereglene som kan fremme utvikling og bruk av klimavennlig teknologi.»

Les også: – En fornærmelse mot eiendomsbransjen

Les også: – Reglene er overmodne for evaluering

– Når Grønn skattekommisjon ser helt bort fra eiendomsbransjen i et miljøperspektiv, har den etter vår oppfatning ikke lykkes med å være treffsikker i den sektoren av samfunnet som står for de største samlede investeringene i Norge, sier Thor Olaf Askjer.

s også: Dette bør du vite om eiendomsskatten

 

Powered by Labrador CMS