SKATT OG TRANSAKSJONER: I en artikkelserie på Estate Nyheter gir Ole Andreas Dimmen i BAHR enkelte skattetips i forbindelse med salg av eiendomsselskaper.

Skattetips: Skatterabatten

De fleste kjøpere av eiendomsselskaper krever en skatterabatt, og ofte settes satsen etter gammel vane. Når man beregner reell effekt av skatterabatten ved et konkret kjøp, bør man imidlertid kjenne til hvordan systemet med skattemessige avskrivninger og beskatning av gevinster egentlig fungerer.

Publisert Sist oppdatert

Ved kjøp av eiendomsselskap er det vanlig at budgivere krever en «skatterabatt». Bakgrunnen er at det skattemessig kan være en ulempe for kjøperen å overta aksjene i selskapet fremfor å kjøpe eiendommen direkte. Man kan jo mene at skatterabatten burde vært anses utdatert nå, snart 20 år etter fritaksmetoden ble innført ved skattereformen 2004-06, men markedspraksis er fremdeles at man sammenligner kjøp av aksjer med kjøp av eiendom (som om kjøperen hadde et valg).

Ved overdragelse av aksjene i selskapet videreføres de skattemessige verdiene uendret. Ved kjøp av eiendommen direkte etableres det nye skattemessige verdier basert på kjøpesummen. Skattemessig ønsker derfor ofte en kjøper å overta eiendommen direkte for å få høyere avskrivningsgrunnlag, mens selgeren ønsker å selge aksjene fordi gevinst ved salg av aksjer er skattefritt for selskaper. I evighetens perspektiv er i utgangspunktet transaksjonsform nøytralt. Men fordi gevinsten ved et salg av eiendom skattlegges raskt etter salget (riktignok normalt over noen år gjennom gevinst- og tapskonto), mens avskrivninger tas over lang tid, er det gjerne – samlet sett for selger og kjøper – skattemessig gunstig å overdra aksjene når selgeren er i en gevinstposisjon. 

Når eiendommer selges med tap, blir situasjonen motsatt: For selgeren blir det ofte ønskelig å utløse tapsfradrag gjennom å selge eiendom fremfor aksjer.

Tips 1: Formulér skatterabatten presist

En eiendom har mange «verdier», og det er mange uttrykk å holde styr på. Virkelig verdi/markedsverdi vises gjerne i form av en eiendomsverdi etter en budkonkurranse eller forhandling. Regnskapsmessig verdi er verdien av eiendommen i balansen i finansregnskapet. Ofte siktes det til regnskapsmessig verdi når man bruker uttrykket bokført verdi. For næringsbygg (utenom utleieboliger) avviker imidlertid nesten alltid regnskapsmessig verdi fra skattemessig verdi, fordi det er ulike avskrivningsregler regnskaps- og skattemessig. 

Forskjellen mellom regnskapsmessig og skattemessig verdi føres som midlertidige forskjeller i skattemeldingen, og fører til utsatt skatt eller utsatt skattefordel i balansen. Regnskapsmessig verdi er ikke relevant ved beregningen av skatterabatten.

Det er ikke nødvendig eller presist å skrive for eksempel «saldoverdi fratrukket saldoverdi av tomten» eller «skattemessig avskrivningsgrunnlag av eiendommen fratrukket tomten»: I skattesammenheng betyr både «saldoverdi» og «skattemessig avskrivningsgrunnlag» at bare byggets skattemessige verdi tas med, fordi tomter ikke føres i saldossystemet og heller ikke avskrives. Enten man er budgiver eller selger bør man formulere skatterabatten presist, så det ikke er uklart hvordan den skal beregnes når man inngir eller aksepterer et bud.

Det vanlige er skatterabatten settes til en prosentsats (for eksempel 8-10 %) av differansen mellom (i) den avtalte eiendomsverdien fratrukket en omforent tomteverdi (for eksempel 30 % av eiendomsverdien) og (ii) skattemessig avskrivningsgrunnlag. Meglerstandardens formulering kan med fordel brukes.

Tips 2: Se på fordelingen mellom saldogruppene

I praksis er ofte skatterabatten kjøperen får som følge av lavere skattemessige avskrivninger høy nok til at kjøperen kommer noe bedre ut enn om eiendommen hadde vært kjøpt direkte. For eksempel har ikke markedsmessig sats for rabatten beveget seg særlig nedover fra tiden med 28 % skattesats. Men om man ønsker å beregne hvilken effekt skatterabatten ved et konkret kjøp får, bør man huske på at man får skatterabatt for to ulike størrelser: Forretningsbygg føres på egen saldo med 2 % saldoavskrivninger i året (4 % for blant annet hoteller). 

Byggets faste tekniske installasjoner utgjør en egen saldogruppe, som avskrives årlig med 10 %. Jo høyere andelen av eiendommens skattemessige avskrivningsgrunnlag som utgjøres av faste tekniske installasjoner, desto høyere burde skatterabatten egentlig være. Om et ellers eldre bygg som har vært eiet av samme selskap over lang tid nylig har skiftet heis og ventilasjonssystem, bør en budgiver være oppmerksom på at de «tapte avskrivingene» ved aksjekjøp kan overstige en alminnelig skatterabatt.

Tips 3: Ved utviklingseiendom bør ikke standard skatterabatt benyttes

Ved kjøp av aksjer hvor eiendommen skal utvikles til boliger, er det ikke grunn til å gi skatterabatt for tapte avskrivninger, fordi boliger ikke kan avskrives. Men skal boligene selges etter ferdigstillelse, krever normalt kjøperen likevel en høyere skatterabatt enn ellers: Differansen mellom eiendomsverdien/markedsverdien og skattemessig verdi ved overtakelsen av aksjene kommer til å øke den skattepliktige gevinsten når boligene selges. Der eiendommen skal utvikles til boliger for salg, bør skatterabatten (i) ha en høyere sats (og den kan utgjøre 16-20 %), fordi ulempen kommer allerede ved boligsalgene fremfor gjennom tapte avskrivninger over lang tid, og (ii) også omfatte differansen mellom faktisk og skattemessig verdi på tomten. Tomteverdien inngår ved beregningen av gevinst eller tap ved de senere skattepliktige boligsalgene. 

Her kan det nevnes at situasjonen kan bli annerledes ved etablering av borettslag, ved at latent skatt ofte i stor grad kan skjermes gjennom bruk av den såkalte «borettslagsmodellen», som har vært akseptert av skattemyndighetene.

Ved kjøp av et selskap som eier et næringsbygg som skal erstattes av boliger, har det betydning om næringsbygget ombygges eller fullstendig rives. I begge tilfellene får man fradrag for opprinnelig skattemessig verdi, men fradragene kommer på noe ulike tidspunkter. Det kan i enkelte tilfeller påvirke regnestykket når man skal kalkulere hvilken skatterabatt man skal benytte i et bud.

Ved ombygging videreføres skattemessig verdi, og byggekostnaden legges til den eksisterende skattemessige verdien. Det fører til at man ikke får noe fradrag for opprinnelig skattemessig verdi før boligsalg er gjennomført, men samtidig får man full effekt når salgene gjennomføres.

Ved riving og nyoppføring anses næringsbygget realisert, som om det ble solgt for 0 kr. Tapet kommer til fradrag – helt uavhengig av senere boligsalg. Selskapet kan da begynne å ta fradrag før boligsalg er gjennomført, om man har skattepliktig inntekt i for eksempel et annet selskap i (skatte)konsernet. Men til gjengjeld må tapsfradragene tas over tid: Tap på bygget kan maksimalt fradragsføres med 20 % av den negative saldoen per år. For faste tekniske installasjoner beregnes ikke noe tap, men man fortsetter å avskrive med 10 % på saldoen selv om installasjonene er revet (såkalt tom positiv saldo). 

Tapsfradraget etter riving av tekniske installasjoner må derfor faktisk fordeles over en lengre periode enn tapsfradraget for bygget, noe som særlig utgjør en ulempe der skattemessig verdi av tekniske installasjoner i næringsbygget er høy.

Som følge av disse reglene kan man også risikere at det blir liggende igjen latente fradrag etter at alle boligene er solgt, fordi fradragseffekten for opprinnelig skattmessig verdi kommer over mange år. Hvis prosjektselskapet ikke er del av et skattekonsern (hvor det kreves mer enn 90 % eierskap), kan man ikke utnytte fradragene for å redusere skattepliktig inntekt i andre selskaper gjennom konsernbidrag. I samarbeidsprosjekter kan det føre til en situasjon hvor selskapet, i årene etter at alle inntektene fra boligsalgene er beskattet, får ytterligere fradrag som ikke kan benyttes om ikke selskapet skal gjennomføre flere prosjekter. 

Der det er aktuelt med riving og nyoppføring for salg i et samarbeidsprosjekt og opprinnelig avskrivningsgrunnlag er høyt, bør man derfor i forkant vurdere størrelsen på skatterabatten og se på hvordan de fremtidige tapsfradragene kan benyttes. Dette er tekniske regler som iblant får betydelige utslag.

Om artikkelforfatteren:

Ole Andreas Dimmen er partner i eiendomsavdelingen i BAHR. Han har en Master of International Taxation, og er en av medforfatterne i Bedrift, selskap og skatt (Frederik Zimmer i samarbeid med Advokatfirmaet BAHR), som ble utgitt i ny utgave i 2023.

Powered by Labrador CMS