Aktuelt:

PRISFALL: – Ved et prisfall på tomter kan kommunen dekke behovet for areal til nye skoler, sykehjem og barnehager til lavere kostnader, mener Sofia Rana.

Rødt ba kommunen sjekke muligheten for tomtekupp under koronakrisen

Etter henvendelsen fra bystyrerepresentant Sofia Rana (R) ba byråd Hanna Marcussen om en analyse av eiendomsmarkedet fra Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

Publisert Sist oppdatert

I byutviklingsutvalgets møte den 20. mai stilte Rødts Sofia Rana spørsmål om tomtepriser i koronatiden, og «hvordan kommunen skal utnytte et eventuelt prisfall på eiendomsmarkedet til strategiske eiendomskjøp». Ettersom Eiendoms- og byfornyelsesetaten ikke var representert på møtet, samt at Rana «kun fikk et overordnet svar», sendte hun en skriftlig oppfølging til byråd for byutvikling, Hanna Marcussen.

– Jeg vil presisere at spørsmålet mitt gjelder næringstomter og andre tomter som egner seg til sosial infrastruktur, skrev Rana i henvendelsen.

Hun lurte på hvordan utviklingen i tomtepris hadde vært «så langt i koronatiden, og hva kan man regne med vil være utviklingen framover basert på prisutvikling i tidligere økonomiske nedgangstider».

– Ved et prisfall på tomter kan kommunen dekke behovet for areal til nye skoler, sykehjem og barnehager til lavere kostnader enn man har hatt de siste årene. Hvilke tiltak og strategier har kommunen for å utnytte et eventuelt prisfall på tomter til å gjøre flere strategiske eiendomskjøp? spurte Rana.

For å kunne besvare spørsmålene, innhentet byråd Hanna Marcussen bistand fra Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY).

– Som det fremkommer av etatens vedlagte brev, har koronaepidemien konsekvenser for både samfunnsøkonomien og privatøkonomien, og dette vil igjen påvirke eiendomsmarkedet. EBY påpeker imidlertid at det er vanskelig å si noe sikkert om

både korte og langsiktige effekter, og eventuelle prognoser vil være beheftet med stor

usikkerhet, svarer Marcussen på Ranas spørsmål.

EBY har sett nærmere på «hvilke vurderinger markedet har i dag og pekt på segmenter som etaten mener det er viktig at kommunen følger med på».

– Situasjonen for de forskjellige segmentene i eiendomsmarkedet er ganske ulik. Etaten har derfor gitt en kort vurdering av hvert enkelt hovedmarked basert på den kunnskapen etaten besitter i dag. Etter etatens vurdering, kan det ikke forventes at det vil komme mange eiendommer med vesentlig rabatt ift. priser før covid-19. For at det skal skje, må krisen bli vesentlig større eller ha konsekvenser vi ennå ikke ser, heter det i svaret fra Hanna Marcussen.

Hun gjør samme sted oppmerksom på at EBYs brev er unntatt offentlighet, men hun har kommet til at det i foreliggende tilfelle kan det utøves meroffentlighet.

Powered by Labrador CMS