FALL: Handelen i Oslo sentrum falt i fjor sammenlignet med i 2018.
FALL: Handelen i Oslo sentrum falt i fjor sammenlignet med i 2018.

Mener boliger kan redde sentrum

Omsetningen i butikker og serveringssteder i Oslo sentrum falt for første gang i fjor. OHF mener flere attraktive boområder kan redde sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Omsetningen i butikker og serveringssteder i Oslo sentrum falt i fjor med 1,1 prosent. Det er første gang med nedgang i omsetningen.

Mens omsetningen i hele Oslo-området var opp 2,7 prosent, og resten av Norge hadde en omsetningsvekst på 1,7 prosent, gikk handelen ned i Oslo sentrum. Tall fra Osloanalysen for 2019 viser at omsetningen for butikker, service og servering falt med 1,1 prosent i Oslo sentrum. Ifølge Oslo Handelsstand Forening er det første året med nedgang i dette området.

– Når vi ser på tall fra 2019 og utviklingen som har skjedd under korona-krisen, så er det viktig å få folk tilbake til byen. På kort sikt blir det viktig å få folk tilbake fra hjemmekontorene slik at vi igjen får folk i gatene. Folk trekker folk, og nå trenger vi et sentrum som er attraktivt og enkelt å besøke. Vi ser frem til vi igjen kan fylle serveringsstedene og kulturtilbudene. Det vil også slå positivt ut for de som driver innen handel, sier Bjørn Næss, adm. dir. i Oslo Handelsstands Forening.

Han mener det på lang sikt er helt nødvendig å etablere attraktive boområder i sentrum og viser til tall fra Røa, Lambertseter og Sandaker som viser at folk i stor grad handler og bruker pengene der de bor.

– For å opprettholde et spennende og rikt byliv i sentrum, trenger vi folk som bor og ferdes her hver dag, sier Næss.