Aktuelt:

HØY UTLÅNSVILJE: Analysesjef Robert Nystad i UNION melder om høy utlånsvilje fra bankene, men en kraftig økning i rentekostnadene.

Rentesmell for eiendomsselskapene

Lånerenten for eiendomsaktørene har hatt sin største økning på et kvartal siden UNION Gruppen startet med bankundersøkelsen for 12 år siden.

Publisert

– 5 års swaprente har tatt et jafs, slik at samlet lånerente er 4,42 prosent. Vi må nesten åtte år tilbake for å finne et høyere nivå. Lånerenten har steget med hele 0,65 prosentpoeng siden fjerde kvartal. Det er faktisk den største økningen på ett kvartal siden vi startet med bankundersøkelsen for 12 år siden, sier analysesjef Robert Nystad i UNION Gruppen.

Han er ute med UNION Gruppens ferske bankundedsøkelse og melder om bankmarginer som går sidelengs, men swaprenter som går rett til værs.

– Det siste halvannet året har nedgangen i bankmargin dempet litt av effekten fra stigende renter, men nå er det liten drahjelp fra den delen, sier Nystad.

Han melder om høy utlånsvilje.

– Alle bankene ønsker å vokse, og flere av bankene ønsker å vokse raskere enn markedet. Tre av åtte banker sier dessuten at de har høyere utlånsvilje enn for seks måneder siden, fortsetter Nystad.

Utlån til grønne lån har skutt fart og utestående grønne lån er nå 35 milliarder kroner.

– Det er mer enn dobbelt så høyt som for ett år siden og seks ganger så høyt som for to år siden, sier Nystad.

Powered by Labrador CMS