Aktuelt:

KONTOR: Tollefsen-selskapet Fredensborg skal ha sitt hovedkontor i det trekantformede bygget.

Positiv til Tollefsens planer for ambassaden

Plan- og bygningsetaten er generelt positiv til prosjektet «da dets visjon er å rehabilitere den fredede bygningen med fokus på kvalitet og å åpne den for publikum slik at den skal gi noe tilbake til omgivelsene».

Publisert Sist oppdatert

I 2017 ble det kjent at Ivar Erik Tollefsen-selskapet Fredensborg hadde kjøpt USAs tidligere ambassadeeiendom i Henrik Ibsens gate 48, like ved Slottet. I februar i år sendte Lund Hagem Arkitekter søknad om rammetillatelse for eiendommen. Nå er denne godkjent av Plan- og bygningsetaten (PBE).

Ambassaden ble offisielt åpnet 15. juni 1959, og bygningen har hatt stor symbolverdi knyttet til formidling av amerikansk kultur og næringsliv.
Den amerikanske ambassaden flyttet i 2017 til ny ambassadebygning på Huseby i Oslo,

Ambassadebygningen utgjør et hovedmonument i norsk etterkrigsmodernisme, et sentralt verk i den verdenskjente finsk‐amerikanske arkitekten Eero Saarinens virke, og er et arkitektonisk viktig bygg i det amerikanske ambassadebyggeriet etter andre verdenskrig. Riksantikvaren har fredet bygget.

Den frittliggende ambassadebygningen, med trekantformet grunnplan, er oppført i fire etasjer, i tillegg til inntrukken toppetasje, sokkeletasje og kjeller, og fyller hele kvartalet med fasader mot Henrik Ibsens gate, Hansteens gate og Løkkeveien.

I første til fjerde etasje består fasadene av bærende betongelementer, som ligger i to sjikt og skaper en relieffvirkning. Fasadene er brutt opp av 577 enkeltstående, rektangulære vinduer som er trukket inn i fasadelivet.

– Relieffvirkningen sammen med fasadematerialet, som er slipt og polert betong tilsatt knust Labrador, gir fasadene et rolig uttrykk, men skaper samtidig et spill. Saarinens tanke var at byggverket skulle være som «en gentleman i kjole og hvitt», skrev Lund Hagem Arkitekter i redegjørelsen til PBE.

Arkitektselskapet søkte om istandsetting og oppgradering av eksisterende bygning, endring av utforming og bruk av inntrukket takoppbygg i femte etasje, etablering av ny, utvidet kjeller U2, i tillegg til bearbeiding av uteområde.

– Bygningen vil i hovedsak benyttes til kontorer fra første til fjerde etasje, i tråd med reguleringen. De tre inngangene mot Henrik Ibsens gate vil beholde sin funksjon, med den sentrale inngangen som byggets hovedinngang. Det vil i tillegg etableres adkomst og rømningsveier fra sokkelfasade.
Deler av første etasje, areal mot Henrik Ibsens gate vest for hovedinngang, inkludert inngang fra hjørne vest, vil bli benyttet til bevertning. Femte etasje vil i tillegg til å inneholde teknisk rom, bli restaurant/ bar med tilhørende takterrasse, het det i redegjørelsen.

PBE er generelt positiv til prosjektet «da dets visjon er å rehabilitere den fredede bygningen med fokus på kvalitet og å åpne den for publikum slik at den skal gi noe tilbake til omgivelsene»

– Dette vil bety mye for området rundt da situasjonen tidligere har vært at bygningen var avstengt for publikum og strengt bevoktet som den amerikanske ambassaden, skriver PBE i et brev til Lund Hagem Arkitekter.

Powered by Labrador CMS