OPP: Bruktprisene i Oslo økte ørlite i november, og Obos tror mange usolgte bruktboliger demper prisveksten.

Prisene på brukte Obos-boliger steg i Oslo

På landsbasis falt prisene 0,1 prosent, i hovedstaden økte derimot 0,2 prosent fra oktober til november.

Publisert

– Etter et større prisfall på Obos-boliger i Oslo enn normalt i oktober, holdt prisene seg omtrent uendret fra oktober til november. Prisutviklingen var omtrent som snittet seneste ti år - hvis vi ser bort fra november i fjor som var unormalt svak. Vi ventet at prisene i hovedstaden ville falle også i november, men markedet har i det store og hele vært mer motstandsdyktig mot renteøkninger og økte levekostnader enn antatt, sier sjeføkonom Sissel Monsvold.

* I snitt har prisene vært uendret i november i perioden 2012-2021.

* De 12 foregående månedene har prisene i Oslo steget 2,8 prosent.

* På landsbasis har prisene steget 2,3 prosent i samme periode.

Kvadratmeterprisen for brukte Obos-boliger i Oslo var 76.640 kroner i november, mot 65.885 kroner på landsbasis.

Statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Lav aktivitet

Det ble omsatt 12 prosent færre Obos-boliger i Oslo i november år kontra i fjor, og 13 prosent færre enn snittet seneste fem år.

Sissel Monsvold

– Dette, og lav bruk av forkjøpsretten, viser at markedet har roet seg. Samtidig var bruken av forkjøpsretten i Oslo høyere i november enn i oktober. Omsetningstiden har økt noe, men det selges fortsatt en god del boliger raskt i Oslo. Samtidig er det oppnådd bra priser på det som er omsatt. Det kan skyldes at mange velger å utsette salget dersom de ikke er fornøyd med prisen, påpeker Monsvold.

Obos venter svak utvikling i boligprisene i desember, noe som er vanlig på denne tiden av året. 

– Når vi bikker 2024 tror vi prisene vil stige noe, men vi venter svakere oppgang enn normalt. Mye tyder på at vi kan ha nådd rentetoppen, selv om vi ikke helt kan utelukke at Norges Bank hever renten i desember. Mest sannsynlig ligger det an til uendret eller lavere renter i 2024. Gradvis bedring i kjøpekraften etter hvert som inflasjonen faller, og et fortsatt bra arbeidsmarked, tror vi vil løfte prisene, sier hun.

Sjeføkonomen påpeker at mange usolgte bruktboliger demper prisveksten, men også at lageret vil trolig bygges ned framover. 

– Lav igangsetting av nye boliger i 2022, særlig i Oslo, vil føre til få nye boliger ut på markedet i 2024. Det vil kunne gi høyere prisvekst i Oslo enn mange andre steder, poengterer hun.

Svikt i boligforsyningen

Monsvold mener det er svært bekymringsfullt at boligbyggingen har falt til et rekordlavt nivå. Det betyr svært få nye boliger på markedet de neste årene, noe som gjør det enda vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet i pressområder.

– Det blir vondt verre for boligbyggingen om Norges Bank hever renta mer. Vi håper derfor at sentralbanksjefen har is i magen til å holde den i ro nå. Vi har ennå ikke sett den fulle effekten av renteøkningene som er gjennomført, sier Sissel Monsvold.

Administrerende direktør Hans Anders Skjølberg i Obos Eiendomsmeglere, mener bruktboligmarkedet i Oslo fungerer ganske godt.

– Vi er ikke veldig overrasket over at prisene har holdt seg brukbart oppe i Oslo. Oppdragsinngangen økte med nesten 20 prosent i november. Vi forventer at prisene skal falle noe i desember, men tror på oppgang i januar, sier han.

Powered by Labrador CMS