MARKANT NED: Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj ser lave salgstall om dagen.

Obos med mye dårligere boligsalg i Q1 sammenlignet med i fjor

Boliggiganten solgte 430 boliger i Q1 til en verdi av 2,1 milliarder kroner. Det er ikke i nærheten av 1.278 som de solgte på samme tid i 2022.

Publisert

– Salget er markert ned sammenlignet med fjoråret. Det er som forventet, vi opplever at kjøperne er avventende. Det er forståelig sett opp mot kraftig renteoppgang, kraftig prisvekst, og utsikter til at renten trolig settes opp noen ganger til, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en pressemelding.

Salget i første kvartal ligger visstnok noe over prognose. Samtidig satte konsernet i gang bygging av 431 boliger.

– En undersøkelse blant våre medlemmer viser at ca. halvparten av de som har tenkt å flytte på seg den nærmeste tiden har endret planer - enten ved å utsette kjøp, forsøke å selge før de kjøper ny eller velge en rimeligere bolig, påpeker Siraj.

Enda verre i Sverige

Han ser likefullt et lyspunkt for salget har ikke vært så trått som de fryktet på tampen av fjoråret.

– Det med unntak for Sverige der situasjonen er blitt mer krevende enn vi forutså. Det sagt så er det hevet over enhver tvil at markedet vil være krevende gjennom hele 2023 og også inn i 2024. Vi håper at visningshelgen den kommende helgen vil få enda flere til å hoppe ned fra gjerdet, poengterer han.

Fortsatt høy bygging

I takt med et mer krevende marked har Obos redusert igangsettingen av boliger, men antallet boliger under produksjon ligger fortsatt på et nær historisk høyt nivå på 7.402 enheter, hvorav 67 prosent er solgt.

– Salgsgraden totalt er god, men på de nyere prosjektene er det mer krevende. Vi bør selge i alle fall 50 prosent i et prosjekt før vi bygger. Antallet salgsstarter og igangsettinger er redusert i første kvartal, i takt med at vi opplever markedet som avventende og at vi må justere risikoen deretter. Vi har fortsatt et veldig høyt antall boliger under bygging, sier Siraj blant annet.

Powered by Labrador CMS