Aktuelt:

STORE ENDRINGER: En ny undersøkelse slår fast at det ligger an til store endringer på kontorfronten etter pandemien.

Nye behov etter pandemien – kontorene ikke tilpasset den nye hverdagen

En fersk undersøkelse hos 1.555 norske leietakere viser at de som ble hardest rammet av pandemien, forventer at deres arbeidshverdag blir mest endret. Samtidig er ikke kontorene tilpasset den nye hverdagen

Publisert

Da Erna Solberg stengte landet den 12. mars i fjor, måtte en rekke kontorbedrifter sende sine ansatte hjem til hjemmekontor. Nå har NEMEET kartlagt hvilke hvordan norske leietakere vil jobbe i tiden fremover. NEMEET står bak undersøkelsen Den Nye Arbeidshverdagen, som ble sendt ut til 1.555 norske leietakere hos 20 ledende norske utleiere. Målet var å finne ut hvilke konsekvenser hjemmekontor og alternative måter å jobbe på har for deres arealbehov etter pandemien.

- Det mest interessante funnet er nok at det er de leietakerne som ble hardest rammet, som i størst grad forventer at deres arbeidshverdag nå er permanent endret. Jo større selskapet ditt er, og jo større by du holder til i, jo mer sannsynlig er det at du tror din organisasjon fremover kommer til å jobbe annerledes enn hva dere gjorde før pandemien. Med andre ord: Hjemmekontor, teamsmøter og digitale arbeidsprosesser fungerer tross alt ganske bra, sier administrerende direktør Morten Olaisen i NEMEET, selskapet som står bak analysen.

Mer enn 60 prosent av de målte leietakerne mener at deres selskap kommer til å jobbe annerledes etter pandemien, mens kun 19 prosent tror de kommer til gå tilbake til slik de jobbet før. Ca en av tre tror ikke at selskaper flest av oss kommer til å bruke sine lokaler som før.

Samtidig kommer det klart frem at leietakerne mener lokalene ikke har god nok innretning til å dekke behovene. Bare 29 prosent av leietakerne i undersøkelsen mener deres nåværende lokaler har en optimale utforming for å møte den nye arbeidshverdagen. Resten ønsker endringer. Det man ønsker mer av er generelle møterom (50 prosent), teamkontor/grupperom (59 prosent), sosiale soner (44 prosent) og mindre møterom for videomøter (65 prosent). Det man ønsker seg mindre av er åpent landskap (34 prosent) og free seating (33 prosent).

- Et annet svært interessant funn er hva leietakerne tenker om sitt totale arealbehov. Selv om det er mange som mener lokalene deres trenger endringer for å være riktig tilpasset sine nye arbeidsmåter, så betyr ikke det at de ønsker færre kvadratmeter. 57 prosent er fornøyd med størrelsen på lokalet de har i dag, men 27 prosent kunne ideelt sett ønske seg mer. Kun 16 prosent mener de har for mye, avslutter Olaisen.

Powered by Labrador CMS