Aktuelt:

AVTAKENDE VEKST: Analysesjef Haakon Ødegaard i Malling & Co ser avtakende vekst i leieprisene.
AVTAKENDE VEKST: Analysesjef Haakon Ødegaard i Malling & Co ser avtakende vekst i leieprisene.

Minimal nybygging i kontormarkedet

Lav kontorledighet og svært få nybygg bidrar til at Malling & Co spår videre fall i kontorledigheten. Men oppsiden i husleiene er begrenset. Se Mallings anslag for veksten frem til 2025 her.

Publisert Sist oppdatert

Det var fullsatt sal da Malling & Co avholdt presentasjonen av sin markedsrapport for andre halvår.

– Vi er i veldig spesielle tider, med inflasjon som er høyere enn det de aller fleste av oss har opplevd i sine arbeidskarrierer. Renten er på vei oppover og skal videre opp, innledet Malling-sjefen Anders Berggren før han slapp analysesjef Haakon Ødegaard til med analytikernes vurderinger av markedet.

– Anslagene for norsk økonomi er betydelig nedjustert gjennom sommeren. Vi har høyere prisvekst og renter som demper aktiviteten. Samtidig er rentekurven til Norges Bank oppjustert kraftig gjennom årene. Men dersom inflasjonen og kapasitetsutbyttingen avtar raskere enn antatt, kan renteøkningene bli mindre, sier Ødegaard.

Han forteller om et marked hvor det har vært god vekst i leieinntektene tre halvår på rad,

– Nå tror vi at denne veksten skal avta, vi tror på fortsatt positive utsikter fremover, men med mer avtakende vekst, fortsetter analysesjefen.

Anslag for leieprisvekst

Kontorområde - Endring Q322-Q125

Asker - +5%

Sandvika - +10%

Fornebu - +15%

Lysaker - +15%

Skøyen - +10%

Forskningsparken/Ullevaal - +10%

Majorstuen - +10%

CBD - +10%

Kvadraturen - +10%

Indre by - +10%

Indre by øst - +10%

Bjørvika - +10%

Nydalen/Sandaker - +10%

Økern/Løren/Risløkka - +5%

Helsfyr/Ensjø - +5%

Bryn - +5%

Kilde: Malling & Co.

Han mener den lave kontorledigheten og lite nybygging gjør at det ser noe bedre ut enn det kunne gjort. Malling & Co estimerer ledigheten i snitt til 5,5 prosent og spår at den vil gå videre nedover.

– Høyere byggekostnader og økte yielder begrenser nybyggingen Fra 2021 har byggeklostnadene steget med drøye 30 prosent. Det gjør at break even-leier for nye prosjekter blir stadig høyere. Det har aldri vært lavere pipeline av nye kontorbygg.

Det er for mye oppdemmet behov for kontorareal i forhold til det som bygges, noe som gjør at vi spår en videre nedgang i kontorledigheten. Vi får likevel en oppsidebegrensning på leiene, det blir vanskelig å få en veldig høy leievekst.

Malling & Co har anslag på leieprisene i Oslo-området, og absolutt alle anslagene er merket med «høy usikkerhet». Anslagene i prisending frem til første kvartal 2023 er på 5 prosent leieprisoppgang i alle kontorclusterne unntatt Lysaker, som har et vekstanslag på 10 prosent. I perioden fra tredje kvartal 2022 til første kvartal 2025, er vekstanslaget 15 prosent på leieprisene i Lysaker og Fornebu, 5 prosent i Asker, Økern/Løren/Risløkka, Helsfyr/Ensjø og Bryn. Alle de andre områdene ventes leieprisene å stige 10 prosent i den gjeldende perioden.

Powered by Labrador CMS