STOR VEKST: Finansiering av eiendomsprosjekter via crowdfundingplattformer vokser kraftig. Illustrasjon av ett av Kameos eneboligprosjekter.
STOR VEKST: Finansiering av eiendomsprosjekter via crowdfundingplattformer vokser kraftig. Illustrasjon av ett av Kameos eneboligprosjekter.

Milliard i crowdfunding til eiendom

I 2020 ble det hentet inn rundt 320 millioner kroner til eiendomsprosjekter via crowdfunding. I år kommer man trolig godt over 1 milliard kroner.

Publisert Sist oppdatert

Estate Nyheter har tidligere skrevet om den voldsomme veksten innenfor crowdfunding. Mens crowdfundingplattformen Kameo brukte hele 2018 på å finansiere 100 millioner kroner, ble milepælen på 100 millioner kroner i finansiering i Norden nådd på bare én måned i februar. Mesteparten av lånene ble gitt til eiendomsprosjekter.

Nå er Norwegian Crowfunding Association ute med en statusrapport for første kvartal. Der kommer det frem at det totalt sett ble hentet inn 423 millioner kroner fra crowdfundingplattformer i første kvartal, noe som er 172 prosent høyere enn i samme kvartal året før. Eiendomslån sto for 242 millioner kroner av kapitalen. Til sammenligning sto eiendomslån for 87,4 millioner kroner i samme kvartal i fjor, noe som gir en vekst på 199 prosent. Også sammenlignet med fjerde kvartal i fjor var veksten høy, da ble det gitt crowdfunding-lån til eiendom for 171,2 millioner kroner (vekst på 53 prosent).

320 millioner kroner i hele 2020. Segmentet er dermed det som driver veksten innenfor crowdfunding fremover.

Med omsetningen i første kvartal og den sterke underliggende veksten i markedet, vil det trolig bli gitt lån gjennom eiendomsprosjekter i år gjennom crowdfundingplattformer på over 1 milliard kroner.

Det var til sammen 74 prosjekter som fikk lånt 242 millioner kroner i fra crowdfundingaktører i første kvartal. Alle kapitalinnhentingene fikk inn pengene de skulle ha. I tillegg til Kameo, er Fundingpartner, Monner og Oblinor i markedet for lån til eiendomsprosjekter.

I 2020 formidlet FundingPartner totalt lån til norske prosjekter for 100 millioner kroner. I år har selskapet passert denne rekorden allerede i april.

– Med dette tempoet ligger vi an til en tre eller firedobling sammenlignet med 2020, sier daglig leder i FundingPartner, Geir Atle Bore.