Aktuelt:

USYNLIGHETSTRENING: Son André Hval passer på å trene på spesielle tidspunkter.

Ung profil: Heimstadens komet

Son André Hval har i lang tid drevet med usynlighetstrening. Likevel ble han oppdaget av Heimstaden.

Publisert Sist oppdatert

Son André Hval (36) har kommet som en komet på eiendomsbransjens himling. Akkurat når eiendomsselskapet Heimstaden gjorde sin første sikre observasjon av Hval, vites ikke, men den første kontakten fant sted den 4. januar 2022. Seks døgn senere krysset de fysisk hverandres baner for første gang. Dette skjedde til tross for at Hval i lang tid hadde drevet med noe han kaller usynlighetstrening. Men nå er det en gang slik med kometer, de har en tendens til å vekke oppsikt. Etter dette skjedde ting raskt, og allerede 15. januar ble de enige om at Hval skulle legge seg på samme kurs som Heimstaden, nå med betegnelsen Director of Commercial Letting Group som en hale etter navnet.

For de fleste styres karrieren, for ikke å si livet, av både tilfeldigheter og planer. Man kan planlegge for noe, men så vil tilfeldighetene det slik at ting tar en helt annen retning. Uttrykket «tilfeldighetene ville det slik» kan nærmest hinte om at enkelte hendelser er skjebnebestemt. At «tilfeldighetene» har en slags bevissthet eller følger et slags innbyrdes mønster i rom og tid der de spiller på lag for å dytte oss mennesker i en bestemt retning, spille oss et puss eller rett og slett finne på jævelskap. Noen tror sågar at stjernenes plassering i fødselsøyeblikket er med på å avgjøre et menneskes skjebne. Son André Hval er hverken overtroisk eller spesielt planmessig, som i at han legger planer for hva han skal oppnå, og når.

– Nei, jeg pleier ikke å legge detaljerte planer, men gjør meg hele tiden tanker ut fra den situasjonen jeg til enhver tid er i. Det er ikke nødvendigvis knyttet til resultater og spesifikke tidsrammer, men til følelser jeg har omkring egne ressurser, ambisjoner og kompetanse, og hvor og hvordan jeg skal ha det bra på jobben. Jeg tror ikke noen er spesielt gode i jobben hvis de ikke har det bra.

Hval hadde det bra, han, da han drev med containershipping, like etter økonomistudiet ved BI i 2011.

– Shipping var i vinden under studietiden, men tidene ble tøffere. Jeg trivdes godt, men så ville tilfeldighetene det slik at jeg var i et utdrikkingslag hvor en bekjent sa at, hei, næringseiendom, det tror jeg du hadde likt. Han fortalte at NAI First Partners (Tiger Eiendomskompetanse i dag), var på utkikk etter folk.

En shippingmann går i land

Utdrikkingslaget endte med at Hval fikk kontakt med Gøril Berg, som sto for rekrutteringen i NAI.

– Vi tok en prat, og høsten 2015 ble jeg ansatt, med første arbeidsdag rett før nyttår. I NAI lærte jeg mye om hvordan verdiskapning innen eiendom foregår, om mekanismer omkring utleie, verdivurdering og til slutt transaksjon. Det var en fin inngang for meg, som hadde lite erfaring med faget fra før. Litt tilfeldig, men samtidig har jeg alltid vært opptatt av verdiskapning, uavhengig av om det er eiendom, shipping eller andre bransjer. Jeg har alltid vært nysgjerrig på hvordan verdier skapes.

Hval var i NAI frem til våren 2018, da han kom i kontakt med Cushman & Wakefield Realkapital. De så etter en som kunne være med og utvikle deres retail services-avdeling – altså utleie og bistand til butikker.

– Det var veldig spennende. Et større selskap med en sterk posisjon i markedet. Det var en mulighet jeg takket for og hoppet på. Jeg var der frem til mai i år, den siste tiden som leder for handel og retail. Etter disse årene innenfor strategisk rådgivning til næringseiendomskunder, har jeg altså endt opp på andre siden av bordet. Det er nok ikke en spesielt unik historie.

En god match

Det sto et sted at du ble overrasket da Heimstaden tok kontakt?

– Det stemmer. Konkurrenter hører man fra støtt og stadig, men dette var en mulighet som overrasket meg litt. Helt fra start følte jeg at det var en god match. Jeg har ambisjoner og jobber hardt for å sette et fotavtrykk og ... eh, ja, bli best. Heimstaden har store forventninger til alle de ansetter. Jeg følte tidlig at jeg kunne bidra med noe positivt, med min bakgrunn og mine egenskaper. Og, de forventningene jeg selv hadde til Heimstaden, er til de grader innfridd. Jeg har mange utviklende arbeidsoppgaver, og det er fantastisk å jobbe med så kompetente og inkluderende mennesker. Jeg er blitt tatt veldig godt imot.

Hvorfor kontaktet de akkurat deg?

– De ønsket en med bakgrunn fra utleie av kommersiell eiendom og erfaring med strategisk rådgivning. Og gjerne med noe ledererfaring. Samtidig ønsket de muligheten til å forme ... eller utvikle vedkommende i takt med selskapets utvikling, som frem til da hadde vært enorm.

Enorm er en riktig beskrivelse. Utleiemarkedet har vært stabilt og bra gjennom hele pandemi-perioden, og i andre kvartal i år leverte eiendomsgiganten et overskudd på astronomiske 1,4 milliarder. Slike resultater kommer neppe uten innsats.

SHIPPINGBAKGRUNN: Son André Hval jobbet med shipping før han begynte i eiendomsbranjen.

Hvordan er en arbeidsuke for deg?

– Det blir selvsagt en del reising. Mye kan gjøres på Teams, men å befare eiendommer og møte mennesker for å skape gode relasjoner, er ikke mulig digitalt. Men både jeg og Heimstaden som sådan er bevisste på ikke å bruke tid på unødvendige reiser. Likevel, det å møte teamene i de ulike landene og se på prosjektene våre, må vi ta på stedet. Så jobben krever en del lokal tilstedeværelse. Det føler jeg går rimelig greit. Heimstaden har et mål om å være attraktiv for de beste hodene, og det vises blant annet ved at man klarer å tilpasse jobbhverdagen selv til travle småbarnsforeldre.

Energi gjennom bevegelse

Hval bor i Drammen, med samboer og to barn på fem og tre. Det er her, i skogen på Kopperud, eller på flata nede i byen, han driver med usynlighetstreningen sin. Han er avhengig av den, for å få hverdagen til å gå opp og beholde energi og overskudd, både privat og i jobb.

Hvordan er samspillet med de lokale teamene?

– Vi har et team og en utleiesjef i hvert land. Sammen med sine respektive ledere i sitt land, lager de landsstrategier som samsvarer best mulig med selskapet som helhet. Sammen setter vi mål og utarbeider strategier og planer for hvordan vi skal nå dem. Dette gjør vi for å finne gode, langsiktige næringsleietakere som kan være et viktig supplement til det som er kjernevirksomheten vår; utleie av privatboliger.

Hvordan er tingenes tilstand, sånn post-pandemic?

– Etter den tøffe pandemien har vi blitt mye mer fokusert på fleksibilitet. Vi har sett at de litt mindre, lokale butikkene klarer seg bedre, fordi forbrukernes handlemønster har endret seg. De som tilbyr gode butikk- og servicetilbud innen helse, trening, restauranter og caféer i nærmiljøet, lykkes bedre fordi de matcher vanene våre boligleietakere har tilegnet seg gjennom pandemien. I Heimstaden bruker vi kundeundersøkelser og innsamling av data til å utvikle bedre tilbud til våre kunder, både innen bolig- og næringseiendom.

Fysisk og virtuelt

– Innen retail har vi lenge snakket om generasjon Z som har stor forbrukermakt. Flere undersøkelser viser at generasjon Z ønsker å handle i fysiske lokasjoner, men da i kombinasjon med netthandel. De er ikke så glade i å gå inn på unike websider, som for eksempel Elkjøp eller HM, men ønsker en strømlinjeformet handleopplevelse gjennom sosiale medier. Nå skal jeg ikke være så bastant og si at dette fører til at den fysiske handelen er berget, men det er iallfall et signal om at flere fortsatt ønsker å handle i butikk, og da er det opp til butikkeierne å tilpasse seg og gi forbrukerne gode grunner for at de skal handle der. Og det syns jeg mange er blitt flinke til, spesielt i Norge. De er blitt flinkere til å bruke stordata for å forstå kundene sine, og til å mikse tilbudet mellom fysiske og nettbaserte aktiviteter.

Noen spesielt spennende trender?

– Det er mye fokus på bærekraft, med blant annet reparasjoner av brukte produkter, innbytte til nye varer og resirkulasjon. Det er en sterk og positiv trend. Vi ser også at store utenbys aktører, fra Ikea til bilimportører, forstår at de må møte kundene der de er. Et resultat er mindre studioer og show room i bykjernen. Og så er flere aktører blitt gode på logistikk. Det å kombinere rask og effektiv leveranse med miljøvennlighet, er interessant. Det blir flere samlokaliseringer, og økt samarbeid.

I Norge har vi for eksempel ODA, som leverer varer for andre retail-aktører. Har man leveransekjeden, kan man i prinsippet levere alt.

Har du noen råd til andre unge?

– Generelt? Det å tørre å ta ansvar. Tørre å være ansvarlig, også når det går dårlig. Hvis ambisjonene er å stige i gradene eller å bli best, er det en nøkkelfaktor. Kombinerer man det med å ta vare på relasjonene sine, og behandle alle med respekt, kommer man langt.

I tillegg tror jeg mange ser en slags stereotyp av en person man tror man må være, for å lykkes. Selvsagt må man ha det som kreves av utdannelse og generell fagkunnskap, men jeg har stor tro på at man kan få det til selv om man er litt annerledes, og har andre kvaliteter enn de helt opplagte. Det er heldigvis tendenser til at man tenker litt annerledes når man rekrutterer, generelt i eiendomsbransjen. Jeg tror bransjen trenger et bredt spekter av kloke hoder og mer mangfold.

Den usynlige løperen

Får du fortsatt tid til å trene?

– Det gjør jeg. Jeg trener mer enn noen gang. Jeg driver med noe jeg kaller usynlighetstrening: trening som ikke går ut over noen. Da må jeg trene veldig tidlig, eller veldig sent, etter at ungene har lagt seg. Jeg skal løpe halvmaraton i København til helgen. Helmaraton i Amsterdam i oktober. Jeg løper mellom 80–100 km i uka. Løpingen gir meg overskudd. Det er min «break». Jo lenger distansen er, jo større er sannsynligheten for et godt resultat. Det er som næringseiendom. De prosjektene hvor man har god tid til å sette gode strategier, blir ofte veldig gode. Når det er et langt perspektiv, har man større mulighet til å legge opp et godt løp.

Hva er bestetiden din på halvmaraton?

– 1,27. Jeg håper å komme noen minutter under det på søndag. Det er planen. Ved siden av å treffe kolleger for en god middag og hyggelig samvær. Jeg forsøker alltid å legge inn det på mine løpereiser.

Er du en planmessig type?

– Jeg legger planer for hvordan arbeidsuka og dagene skal se ut, men planen lamineres ikke slik som Gjert Ingebrigtsen sin. Det vil si at jeg tilpasser meg raskt de endringer og uforutsette ting som måtte dukke opp.

Oops, hold an! Etter en 39 minutter lang samtale er intervjuer og intervjuobjekt jammen tilbake omtrent der vi startet, ved Hvals evner innen planlegging.

Det ble et hyggelig «kretsløp». På tide å avrunde, forhåpentligvis blir resultatet av samtalen en bra artikkel. Apropos resultat. En helt nødvendig e-post-utveksling et par dager senere gjenstår.

Hei Son! Hvordan gikk det i København?

– Hei Tom! Helgen i København var bra. Var dessverre ikke i toppform på løpsdagen, men karret meg inn til pers med ett sekund på 1:27:05.

Ser man det. Ett sekund er kanskje ikke all verden, men pers er pers. Ingen grunn til å grave seg ned i et svart hull. Det handler om å tørre å ta ansvar, også når et løp ikke går etter planen.

Powered by Labrador CMS