KUTTER: Maxbo Sinsen er første eiendom ut med energigrep for Løvenskiold.

Løvenskiold tar energigrep for Maxbo-byggene

Løvenskiold Eiendom skal få ned energibruken i Maxbo-varehusene.

Publisert Sist oppdatert

Med over 60 byggevarehus i Norge, har Løvenskiold et stort potensial for å hente ut kutt i energibruken. Nå har selskapet gått i gang med å optimalisere Maxbo Sinsen, og planen er å ta for seg de øvrige varehusene etter hvert.

– For det første var Maxbo Sinsen som de fleste norske næringsbygg. Oppvarming, kjøling og ventilasjon var bygget etter gamle tekniske standarder. Energiforbruket var høyt og vi mistenkte at vi brukte unødvendig mye strøm. I tillegg ønsket vi å se på muligheten for å forbedre inneklimaet i varehuset, sier energileder Harald Løvenskiold.

Løvenskiold Eiendom står for den tekniske forvaltningen av de fleste byggevarehusene til Maxbo. Nå har de fått med seg GK på å få ned energibruken.

– Det var et teknisk anlegg som rett og slett var gått ut på dato, så her var det rom for å spille inn gode løsninger for et fremtidsrettet varehus, forklarer prosjektleder i GK, Jan Andreassen.

Blant løsningene som er levert til Sinsen-bygget, er en kjølemaskin på taket som bruker propan til kjøling og oppvarming ved hjelp av varmepumpeteknologi. Inne i butikken ble det montert fancoiler for å få en mest mulig energieffektiv spredning av varmen eller kjølingen. I tillegg gjenbrukes varmen.

– Med den gamle løsningen ble det brukt takvarme og panelovner til å varme opp bygget. Det er nå historie. Med varmepumpeteknologien er vi i stedet i stand til å gjenbruke opp mot 85 prosent av varmen. Da begynner vi virkelig å snakke om energieffektivisering, og ikke minst et lønnsomt regnestykke, sier Andreassen.

Maxbo Sinsen har også fått installert 12 energimålere på komponenter som ventilasjon, vifter og kjølemaskinen. Systemet blir overvåket via et skybasert SD-anlegg.

– Vi gikk altså fra null energidata på bygget til full oversikt over det tekniske anlegget. Jeg er stadig inne i systemet for å optimalisere driften, og har blant annet fått i gang behovs- og døgnstyring av anlegget. Det er klart at det er lønnsomt, sier Løvenskiold.

Nå vil Løvenskiold Eiendom sette opp solceller på taket for egenproduksjon av fornybar energi. Deretter skal selskapet ta for seg de neste Maxbo-byggene, ved å først kutte energisløsingen, deretter begynne å tenke selvforsyning av fornybar energi.

Powered by Labrador CMS