FERSK UNDERSØKELSE: Unions analysesjef er ute med bankundersøkelsen for andre kvartal.
FERSK UNDERSØKELSE: Unions analysesjef er ute med bankundersøkelsen for andre kvartal.

Kraftig økning i lånekostnadene for eiendomsselskapene

For første gang på to år øker bankmarginene. Samtidig har økte swaprenter gitt to kvartaler på rad med rekordstor økning på prisen på gjeld.

Publisert

Det kommer frem i Unions ferske bankundedsøkelse for andre kvartal.

– Marginen i standardcaset, et lån med 5 års løpetid og 65 prosent belåning, er opp 14 basispunkter til 221 punkter. Alle utenom en bank melder om høyere marginer. Marginene har steget litt mindre med lån med tre års løpetid, sier analysesjef Robert Nystad i Union Gruppen.

Han sier at de totale lånekostnadene har økt kraftig i 2022 for eiendomsselskapene.

– Fem års swaprente har tatt en nytt jafs det siste kvartalet. Når i tillegg bankmarginen stiger, får vi en økning i samlet lånerente på hele 0,72 prosentpoeng. Lånekostnaden er nå 5,14 prosent. Vi må tilbake til høsten 2013 for å finne et tilsvarende nivå. Økningen på 0,72 prosentpoeng er den største vi har målt på ett kvartal. I tillegg økte lånekostnaden i første kvartal med 0,65 prosent. Vi har med andre ord to kvartaler på rad med rekordstor økning på prisen på gjeld.

Han melder om en brutal utvikling i obligasjonsmarkedet, hvor blant annet Entras kredittpåslag har økt med 60 basispunkter hittil i år for fem års lån.

– Det er heller ikke sikkert at vi har sett toppen. Spreadutgangen i Norge har hittil vært mye mindre enn i euromarkedet og det er betydelig usikkerhet rundt prisingen fordi likviditeten i markedet er lav, sier Nystad.

Han melder samtidig at bankene ikke strammer ytterligere inn på låneutmålingen.

Powered by Labrador CMS